SLIK FINNER DU RIKTIG NABOLAG

Nabolagsprofil er en viktig faktor for deg som er på jakt etter et nytt sted å bo, og er spesielt viktig avhengig av hvilken livssituasjon du befinner deg i. Her er en liten guide for hva du kanskje bør se etter i nabolagsprofilen.

Foto: Getty Images

Kort fortalt inneholder en nabolagsprofil informasjon om nærområdet som er relevant for boligkjøpere i vurderingsfasen for kjøp av en bolig. Nabolagsprofilen er inkludert i både salgsoppgave og i selve boligannonsen man finner på Finn.no.

– Når man skal flytte til et nytt sted, er det som regel for en lengre periode, og da bør man også trives, forteller Marius Wang i Schala & Partners Eiendomsmegling. – Det er ikke bare å forelske seg i boligen når man er på visning, man må jo forelske seg i nabolaget også. Så jeg anbefaler en nøye sjekk av nabolagsprofilen, slik at du kan finne det nabolaget som passer deg aller best.

Skala fra 1 – 100
Når man er på jakt etter ny bolig er det greit å vite hvordan nabolaget er, og hvilke fasiliteter som er tilgjengelig. Disse behovene endrer seg ut i fra hva slags livssituasjon du befinner deg i. Et eldre ektepar er nok på utkikk etter noe ganske annet enn en ung singel husstand.

Hva man ser etter, er selvsagt individuelt, men vi skal allikevel prøve å gi deg noen pekere på hva man bør se etter i en nabolagsprofil. På finn har man en skala hvor lokalkjente har gitt sin score på hva de synes om nabolaget. Skalaen går fra 1 – 100 og gir indikasjoner på alt fra shoppingmuligheter, treningsfasiliteter til trygghet. Jo høyere opp på skalaen man scorer, jo bedre er det.

Ser man på en bolig i Oslo, kan man dessuten sammenlikne score på det området du ser på, mot resten av Oslo og omegn.

3 av 4 sier nabolaget er viktig
I følge undersøkelser gjennomført av eiendomsprofil.no, sier 73% av boligkjøpere at nabolaget er viktig ved valg av en bolig. Er du ung og urban, vil du gjerne bo sentralt med kort avstand til restauranter, treningssentre, kollektivtransport og andre urbane tjenester. Da tåler du kanskje litt mer trafikk i gata utenfor.

Eldre personer vil kanskje også ha kort vei til kollektivtransport og matbutikken, men ser etter litt roligere strøk, enn hva en ung person kanskje ville valgt.

Trygghet er et element som er viktig for de fleste. I en nabolagsprofil får vi svar på hva eksisterende beboere synes om tryggheten.

For barnefamilier, er gjerne avstand til skole og barnehage viktig – i tillegg til kvaliteten på disse. Er man dessuten en sporty familie, kan man se etter fritidsfasiliteter som idrettsanlegg, grøntarealer og avstand til skog og mark.

Like barn leker best, sies det. Og i en nabolagsprofil finner du også informasjon om hva slags mennesker du vil få som naboer. Her finner man data som:

  • Boligtyper i området (enebolig, blokk, rekkehus, hage, leier, eier etc.)
  • Inntekt pr husstand
  • Størrelse på familier / Sivilstand
  • Utdanningsnivå
  • Alderssegmentering

Kilder: Finn.no, eiendomsprofil.no