ENDELØSE KVADRATMETRE I LITEN LEILIGHET

Små leiligheter er mer populære enn noensinne, særlig i de store byene. – Mange ønsker å bo sentralt og må derfor ta til takke med færre kvadratmetre enn man kunne fått utenfor byene, sier eiendomsmegler Lene Brekken i Schala & Partners Eiendomsmegling. Da er det også naturlig at vi ser en økende interesse for konsepter som Compact Living, som innebærer smarte arealeffektive boliger.

Foto: Shutterstock

Dersom du kjøper en liten leilighet og ønsker bedre utnyttelse av plassen kan oppussing basert på arealeffektive løsninger være et svært godt alternativ.

Utnytt høyden
Takhøyde er en svært viktig faktor hva angår romopplevelse. Derfor er det å utnytte hele høyden et grunnleggende prinsipp i arealeffektiv innredning og oppussing. Spesialtilpass hyller rundt dører, vinduer og over sofakroken. Bygg ekstra lagringsplass over skap og der det ellers måtte passe. Når du bygger i høyden er det lurt å tilpasse fargen på interiøret til veggen. En interiørdesigner kan gi gode råd om både design og funksjon.

Tilpass møblene til rommet
Store møbler gjør at boligen oppleves mindre enn det den er. I små leiligheter er det viktigere å tilpasse møblene til rommet enn å fylle den med møbler, utelukkende basert på smak eller komfort. Møbler som er mindre, lette og innehar flere funksjoner er grunnleggende i et lite hjem. Velg enkle, lyse og anvendbare møbler for å øke romfølelsen. Spesialtilpassede møbler er et hett tips, dersom man har et hjørne eller en smal gang som det er utfordrende å innrede. Tepper kan også gjøre underverker for romfølelsen. Med tepper kan du dele opp leiligheten i flere deler og gi en illusjon av større rom. Romdelere og gardiner kan ha samme effekt.

Velg lyse basefarger
Med lyse basefarger på vegger og interiør vil du få en åpen og luftig romfølelse. Velger du mørke farger kan rommet oppleves trangt, og sterke farger har en tendens til å virke forstyrrende. Med lyse toner vil lyset reflekteres enklere og gi en illusjon av at rommet er større.

Smart lagring
En annen måte å utnytte kvadratmetrene til det fulle er å benytte seg av smarte lagringsmuligheter. Både senger, sofaer og bord kommer med gode oppbevaringsmuligheter. Det er også mulig å bygge inn skuffer i trapper og i sokkelen under kjøkkenskapene. Dersom du ikke har plass til garderobe, kan et klesstativ være en fin måte å lagre klærne på. Dette kan i tillegg til å spare plass være svært dekorativt. Alternativt, dersom boden er lett tilgjengelig fra leiligheten, kan den innredes med skap og hyller og fungere som en garderobe til klær utenfor sesong.

Compact living
Flere ser fordeler i det å leve mer effektivt over mindre flater. Vurderer man en oppussing basert på Compact Living-prinsipper kan det lønne seg å få hjelp av fagfolk. Interiørdesignere kan tegne smarte arealeffektive løsninger tilpasset leiligheten og dine behov. Et godt Compact Living konsept kan øke verdien på boligen ved et eventuelt salg. Vi i Schala & Partners gjør gjerne en verdivurdering både før og etter oppussingen.

Bygge ut loft eller kjeller?
Dersom disse tipsene ikke monner, og du rett og slett trenger flere kvadratmeter, kan redningen være å bygge ut loft eller kjeller. Dersom du er så heldig å bo i første etasje eller i øverste etasje kan det være svært god økonomi og bygge ut et uinnredet loft eller kjeller. I følge Byggstart.no koster det i snitt 15.000 per kvadratmeter å bygge ut en kjeller, mens utbygging av råloft i bygårder varierer fra 15.000 til 25.000 per kvadratmeter. Her er det riktignok mange spørsmål man få ha svar på, blant annet om det er mulig å bruke arealet som boareal og om sameie eller borettslaget er åpne for å selge arealet, dersom du ikke allerede eier arealet. Løsningen er å få hjelp av en arkitekt som kan vurdere hvilke muligheter og begrensinger som finnes.