I MARKEDET FOR NY BOLIG? SLIK FINNER DU UT OM DEN ER PRISET RIKTIG

Å finne ut om boligen du har sett for deg er priset riktig, kan være vanskelig å avgjøre. Derfor prøver vi å gi deg noen tips som kan være lurt å følge i boligjakten.

Foto: Getty Images

Markedet i Oslo skiller seg ganske mye fra resten av landet, fordi markedet er mye større og det er ofte hard kamp om objektene. Samtidig har byen mye å by på, og du kan finne en bolig som passer akkurat deg, din lommebok og dine behov. Her er noen råd som kan hjelpe deg på veien:

Sjekk markedet der du vil bo
Utforsk markedet nøye og finn ut om det matcher din livssituasjon og økonomi. Bruk god tid på å gjøre research, finn ut hvor du har lyst til å bo og følg med på prisutviklingen der. Er det planlagt utbygging i området, som potensielt kan øke boligens verdi på sikt? Boligannonsene på Finn.no har en egen link til prisstatistikker i området. Peker grafene på kvadratmeterprisene oppover eller er den nedadgående? Ta gjerne kontakt med en av våre meglere som dekker ønsket område, og de vil holde deg oppdatert på ledige objekter som passer deg. De kan også sende deg en oversikt over prisene på liknende objekter som er solgt i området, slik at du har en god pekepinn på hva som muligens kan forventes av en budgiver i området.

Snakk med megler
Lytt til megleren din. De er eksperter på hva som er riktig pris og om det er verdt å gå inn i en budrunde eller ikke. Det er alltid flere faktorer å tenke på, som for eksempel hvor mye oppussingsbehov boligen har. Er det kostbare rom som bad og kjøkken, eller er det bare stue og soverom som trenger et løft?

Bruk hodet – ikke hjertet
Når vi snakker om budrunder: Vær lojal til budsjettet ditt. Det er lett å la seg rive med i en budrunde. Derfor er det viktig at du vet når du må stoppe dersom budene går høyere enn hva du er komfortabel med.

– Men ikke glem den gamle regla at man må kjøpe bolig med hodet – og ikke hjertet, understreker Bjørnar Mikkelsen ved Schala & Partners Eiendomsmegling Grünerløkka. – Bruk fakta som er tilgjengelig; tall og statistikker – da er det lettere å avgjøre om prisen er riktig. Dette er et flott hjelpemiddel, men det er også viktig å minne seg selv på at boliger selges etter “auksjonsprinsippet” der høyeste bud vinner. Derfor vil boligprisene alltid variere. Enkelte boliger selges over, og andre under prisantydning, og dette er noe av spenningen både for den som selger, men absolutt også for deg som skal kjøpe, avslutter han.

Kilder: Norges Eiendomsmeglerforbund, EiendomNorge.no