SAGENE – NORGES FØRSTE ARBEIDERBYDEL

Akerselva var og er viktig for mange av bydelene i Oslo. Dette gjelder ikke minst Sagene, som oppsto på grunn av industrien og tiltrakk seg arbeidere fra hele landet. I dag er den tidligere arbeiderbydelen en bydel med senkede skuldre.

Sagene med de kjente Rivertz-gårdene midt/venstre på bildet
Foto: Fjellanger Widereøe/Oslo Byarkiv

Ikke overraskende har bydel Sagene fått navnet sitt fra oppgangssagene som poppet opp langs Akerselva på 1600-tallet. Det var hele 23 av dem. Sagene lå litt utenfor byen, slik at adelen og borgerskapet bodde i Christiania, mens arbeidere bodde i arbeiderboligene langs Akerselva – også ved Sagene.

I følge lokalhistorikere var Sagene først ute med en rekke nyvinninger i Oslo: De skal ha vært først ute med både drabantbyer og hageby.

“Rivern”
Arkitekt Kristen Rivertz bygde de flotte Rivertz-gårdene på Sagene i 1912, som på folkemunne kalles «Rivern». Bygårdene ble bygget i nybarokk-stil, og ligger mellom Uelands gate, Kierchows gate, Stockfleths gate og Thurmanns gate. De var bygget under tuberkulose-tiden, hvor man fant ut at man måtte ha lys og luft for å bekjempe sykdommen. Bygårdene står i rekke, skulder ved skulder i nord-sørlig retning, for å slippe inn sollyset mellom bygningene. Det var slutt på trange, mørke arbeiderboliger.

En typisk Rivertz-byård på Sagene
Foto: Erlend Bjørtvedt, Creative commons

Etter hvert har Oslo vokst, og nå er Sagene en spennende bydel med mye historie og som i dag tilbyr fastboende og tilreisende mange kulturaktiviteter, arkitektur og kulinariske opplevelser.

– Boligene i «Rivern» er populære leiligheter, forteller Carl Uthus i Schala & Partners Eiendomsmegling. – De er praktiske og klassiske. Vi får alltid mange forespørsler så snart disse er ute på markedet.

Men det er ikke bare bygårder og leiegårder som ble bygget på Sagene. Små arbeiderboliger i tre ble etablert, og langs Maridalsveien kan man i dag fortsatt finne flotte små trehus som ligger i stille og trange gater.

I samme periode som Rivertz-gårdene ble bygget, oppførte man også arbeiderboliger i Arendalsgata til arbeiderne på Myrens Verksted. Disse engelskinspirerte boligene i Arendalsgata nummer 5 til 45 er i dag svært ettertraktet. Ikke bare på grunn av sin klassiske arkitektur, men også for deres flotte utsikt utover parken og Akerselva nedenfor.

Arbeiderboligene i Arendalsgata
Foto: Ida Togensbakk

I Sandakerveien finner vi Sagenes eget flotte bydelsbad fra 1900, bygget i senhistoriestil, hvilket gjør det til Oslos nest eldste kommunale bad (Bare Bislet bad er eldre). Etter å ha vært stengt siden 2000, er det blitt restaurert, og skal etter planen åpne denne høsten.

Det er også lagt på høring om å bygge en badeplass i Akerselva på Myraløkka, bak Myhrens Verksted, men dette ligger nok litt lenger frem i tid.

Sagene Folkebad
Foto: Anne Sophie Ofrim

Men det er ikke bare arkitekturen som gjør Sagene til et populært sted å bo. Butikken O. Mysterud i Arendalsgata 18, var isenkrambutikken som hadde «alt». Dette var butikken hvor man kunne kjøpe spiker i løsvekt, og hvor selvbetjening og kortterminal var fremmedord. Butikken stengte dørene i 2015, men en gjeng lokalpatrioter gikk sammen og bestemte seg for å åpne en bydelsbar, og baren Mysterud Bar åpnet i februar 2017. I denne baren får man blant annet kjøpt øl på tap fra bydelens eget bryggeri: Sagene Bryggeri. Det sies at en by er ikke en ordentlig by, før de har sitt eget bryggeri. Sagene kan altså skilte med at de er en bydel med eget bryggeri, som naturlig nok holder til i gamle Hjula Veveri, rett ved Akerselva.

Man kan ikke snakke om institusjoner på Sagene uten å nevne Sagene Lunsjbar. Denne kafeen har en historie som går helt tilbake til 1855, da de het Folkvang Kafe. I 1953 ble imidlertid dette navnet endret til Sagene Lunsjbar. Det var en ganske brun kafe, som etter hvert ble revet i 2004-2006 for å gi plass til boligblokker, men en kopi av Lunsjbaren ble bygget opp igjen, og kunne åpne sine dører i 2007. I dag er den et populært spisested.

Sagene Lunchbar anno 1994
Foto: Rune Aakvik, Oslo Digitalmuseum

En landsby i Oslo
– Sagene er som en liten landsby i Oslo. Det er en bydel som får pulsen til å gå litt saktere. Tempoet er roligere her oppe, og mange av beboerne her har bodd her hele sitt liv, og det er en grunn til det. Sagene er et fantastisk sted hvor man virkelig trives, og hvor man har alt man trenger, sier Uthus.
– På en fin og varm sommerdag, vil jeg anbefale å sette seg i skyggen på Gråbeinsletta foran Sagene Kirke med en god bok eller noe fint på øret. Det er bydelens oase. Gråbeinsletta skal etter sigende fått navnet sitt etter en slåsskamp mellom hunder og ulver her i 1671.

Apropos gode bøker – om du er interessert i å lese, så finner du Norges beste bokhandel nettopp på Sagene. Sagene Bokhandel ble i 2019 kåret til best landet av Den norske Forleggerforening.

Kilder: Aftenposten, Nordre Aker Budstikke, Oslo Byarkiv, Lokahistoriewiki, VårtOslo,