SLIK ØKER DU VERDIEN PÅ BOLIGEN FØR SALG

Visste du at det kan være lønnsomt å gjøre en rekke oppussingsgrep i boligen din før visning? Ved hjelp av disse enkle tipsene kan du øke verdien på boligen din betydelig.

Foto: Rune Enstad/Unsplash

– En godt vedlikeholdt bolig skaper et positivt inntrykk og kan potensielt øke verdien med flere hundretusen, forteller Bjørnar Mikkelsen i Schala & Partners Eiendomsmegling.

En viktig del av eiendomsmeglerens jobbhverdag, er å gi råd til boligselgere om hva de bør gjøre i hjemmet, for å oppnå høyest mulig salgspris når den legges ut i markedet. Dette gjelder enten du selger en to-roms på Grünerløkka eller et rekkehus på Nordstrand.

– Beliggenhet og størrelse har selvsagt mye å si, men ofte er det noen enkle grep du gjør selv som skal til for at nettopp din bolig blir attraktiv hos potensielle kjøpere, sier Mikkelsen.

 1. Enkel oppgradering av kjøkkenet
  Mange lurer på om det lønner seg å bytte kjøkken før et salg, men det er i de fleste tilfeller hverken å anbefale eller nødvendig. Man får sjelden igjen det man legger inn, dessuten kan det være utfordrende å finne akkurat stilen som ny eier ønsker. På den andre siden er det ingenting som er mer utrivelig enn å komme til et skittent kjøkken. Så husk å skrubb og vask over både benkeplater, inni skap, komfyr og kjøleskap. Det kan også være smart å bytte knotter på skuffer og skapdører til noe mer moderne for å løfte inntrykket. Utdaterte kjøkkenfronter kan også få nytt liv med litt maling eller spraylakk.
 2. Slip eller mal gulvene
  Hvis du har gamle tregulv med mye skrapemerker kan det være en god investering å få dette slipt. Er du handy, kan du leie slipemaskin og slipe ned tregulvene selv. Er du villig til å putte litt mer penger i det, kan du leie profesjonelle gulvslipere til å gjøre jobben for deg. Maling er et annet alternativ, som krever litt forarbeid, maling og utstyr men stort sett uten de store kostnadene. Husk å fjern gamle flekkete gulvtepper, da disse kan dra ned et ellers godt inntrykk.
 3. Mal vegger og tak
  Et malingsstrøk på både vegger og tak kan fort lønne seg. Igjen, det handler om å skape et godt førsteinntrykk og lyse rene flater gjør nettopp det. Mange boligkjøpere setter stor pris på å kunne flytte rett inn, og slippe ekstra kostander med å få malt opp. Du kan gjerne prøve deg frem med moderne og tidsriktige farger, men ofte er det et blank lerret som skal til for å overbevise den rette kjøperen. Det å male og holde boligen vedlikeholdt er ofte tegn på at de som bor der bryr seg om tilstanden til boligen. Husk også at lyse farger slipper inn mer lys, og kan gjøre at boligen fremstår større og mer åpen.
 4. Fiks de små tingene
  Det er fort å overse en del småting etter mange år på samme sted. Man kan rett og slett se seg blind på sitt eget hjem. Få gjerne en venn eller eiendomsmegleren din til å se gjennom boligen sammen med deg. Det kan nemlig være fint å få noen innspill utenfra. Det kan være at du mangler noen lister et sted, et dørhåndtak som ikke er skrudd fast, noen ledninger som henger og dingler eller en lampe som ikke er montert skikkelig. Det er enkle ting som en bør fikses opp i fordi det har betydning for helhetsinntrykket folk får når de kommer på visning.
 5. Frisk opp med grønt på badet
  Det lønner seg sjelden å gjøre store, dyre inngrep på badet. Men du kommer langt med en grundig vask av vegger, fliser, servant, badekar, dusj og fugekanter. Det kan også være smart å legge ny fugekant, der denne er delvis eller helt borte. Fugemasse får du kjøpt hos de fleste byggevarehus til en rimelig penge, men husk å være nøye når kantene legges slik at arbeidet ikke virker mot sin hensikt. Bad kan enkelt se mer moderne ut med ny baderomsinnredning, men noen ganger er det kun et par grønne planter som skal til for å gi badet et freshere uttrykk.
 6. Designpeis og interiør
  Har du mulighet til å sette inn peis i boligen, vil det som oftest lønne seg totalt sett.
  En designpeis kan du regne med å få godt igjen for, selv om det koster litt å få den på plass. Det er ikke noen formelle krav til den som skal lage et nytt ildsted, men Brannvesenet anbefaler likevel å bruke kvalifiserte montører. Det er derimot et krav om at nye ildsteder skal meldes til kommunen eller feiervesenet. Når det gjelder boliginnredningen er nøkkelen å skape et godt førsteinntrykk. Fjern overflødige møbler før visning og hold det ryddig. Trenger du eksperthjelp har vi samarbeid med flere dyktige boligstylister, som gjerne tar en gjennomgang for å sette prikken over i-en.
 7. Bygg Balkong
  Eier du leilighet i et borettslag eller leilighetskompleks og får mulighet til å bygge balkong, bør du slå til. Totalprisen for en balkong starter på rundt 100 000 kroner og oppover. Prisen er avhengig av størrelse og om det er flere i gården som skal bygge balkong samtidig. Men har du en balkong, vil du normalt øke verdien med flere hundre tusen.

Er du i tvil om hva du kan gjøre for at nettopp din bolig skal fremstå mer attraktiv for potensielle kjøpere? Spør gjerne en av våre meglere om råd!

Kilder: DinSide.no, Norsk Takst, VG