AREALEFFEKTIV STUDENTBOLIG

Samordna opptak meldte i sommer om rekordmange søkere til høyere utdannelse. I Oslo har 1.700 flere norske studenter fått plass i SiO sine studentboliger sammenlignet med i fjor. Dette tilsvarer en dekning på rundt 15%. Så majoriteten av studentene må altså belage seg på å leie på det private markedet, og gjerne færre kvadratmeter enn det en skulle ønske. Med begrensede flater til rådighet er det viktig å utnytte plassen til det fulle.

Foto: Shutterstock

Effektiv innredning
Tross små flater kan man, med litt planlegging, allikevel få et fint og funksjonelt hjem. Når man skal innrede en studentbolig, er noe av det viktigste man gjør å kartlegge hva man faktisk trenger. Dersom boligen er svært liten må man kanskje spørre seg om man trenger kjøkkenbord eller om man kan benytte stuebordet til å spise på. Kanskje er det ikke plass til både en kommode og et garderobeskap, heller ikke en stor seng. I en arealeffektiv studentbolig er det ikke plass til overflødige gjenstander og nips. Gjør derfor en grundig kartlegging av hvilke behov du har før du går i gang med innredningen.

For en studentbolig skal bli arealeffektiv er det avgjørende å tenke multifunksjonelt når man møblerer. Sofaen, stuen og sengen bør gjerne også ha oppbevaringsmuligheter. Kanskje sofaen i tillegg kan benyttes som seng? Det kan være nødvendig med spesialtilpassede løsninger for å få planløsningen til å gå opp. Å bygge i høyden er i denne sammenhengen et hett tips. Dette gjelder også badet. Dersom badet er modent for oppgradering, har Byggesmart.no skrevet en egen guide til hvordan innrede og pusse opp små bad.

Hva gjør du med sengen?
En seng er vanligvis et møbel som tar en del plass. Plasseringen av denne er derfor sentral. Vurder først hvor stor seng du behøver og hvor det lønner seg å plassere den. Plasseringen bør velges etter romløsning, utseende og funksjon. Finnes det et hjørne der sengen kan skjules? Kan det lages en egen soveavdeling med skillevegger eller kan sengen også fungere som sofa? Har du plass til å lage en egen soveavdeling kan det være lurt å avgrense rommet med skillevegger, skyvedører eller et forheng. Et annet godt tips er å bygge sengen i høyden. Ved å utnytte høyden kan du få plass til for eksempel sofa, kontorplass eller annen lagring under sengen.

Smart lagring
Når man bor på få kvadratmeter er smarte løsninger for lagring avgjørende. Ta utgangspunkt i den romløsningen som finnes og benytt spesialtilpassede løsninger. Både senger, sofaer og bord kommer med gode oppbevaringsmuligheter. Alle overflødige gjenstander du klarer å skjule bidrar til at det er lettere å holde det ryddig!

Ikke glem at gangen er et svært godt sted for oppbevaring. Det finnes flere garderobeløsninger, som ikke tar mye plass. Mange skapløsninger har tilhørende overskap eller du kan plassere pene oppbevaringsbokser på toppen av skapet. Dersom du ikke har plass til garderobe, kan et klesstativ være en fin måte å lagre klærne på.