BJØRVIKA – HØYHUS OG MIDDELALDER, HÅND I HÅND

Av alle bydelene i Oslo, er nok Bjørvika og Gamle Oslo de med lengst historie – og er samtidig en av de mest moderne. Her har det bodd mennesker siden vikingtiden – til i dag hvor konsulenter og finansfolk flyttet inn i Barcode.

Barcode. Foto: Bjørn Eriksson

Bjørvika ligger delvis under bydelen Sentrum og Gamle Oslo, og som navnet tilsier, er det mye historie i dette området. I dag forbinder nok de fleste Bjørvika med Barcode, lave skyskrapere, sjønære leiligheter – og ikke minst Operaen og det nye Munch museet. Noe du kanskje ikke visste, er at den moderne travsporten etter all sannsynlighet hadde sin opprinnelse i Bjørvika.

Det har bodd mennesker i Oslo lenge, og utgravinger har vist at Oslo har vært en by i over 1000 år, slik at byen kunne feire sitt 1000-års jubileum i år 2000.

Etter hvert som Norge ble kristnet, ble det også grunnlagt kirker her. Rundt år 1300 hadde Oslo en befolkning på ca 3000 mennesker som hadde tilgang til seks kirker og tre klostre.

Det er ikke mye igjen av St. Hallvardskatedralen som ligger bak Oslo Ladegård i Gamlebyen
Foto: Anders Bettum / Oslo Digitalmuseum

I Bjørvika finner man flere middelalder-ruiner fra Nonneseter kloster, Bispeborgen, St. Hallvardskatedralen, Olavsklosteret, Korskirken, Clemenskirken, Nikolaikirken, Fransiskanerklosteret, Kongeborgen og Mariakirken. Etter det store bybrannen i 1624, ble det murtvang for nybygg i Oslo. En modell av det gamle Bjørvika står i Oslo Bymuseum.

Travløp på isen
Frem til slutten av 1800-tallet frøs Bjørvika til is, og frem til da ble det arrangert travløp på isen. Christianias rike beboere pleide å bruke isen utenfor Tollboden som travbane, og det var mange som kom for å se på. Allerede i 1760-årene skal det ha vært arrangert private travløp på isen i Bjørvika.

Hopper vi noen år frem i tid, ble det etter hvert arrangert organiserte travløp på isen, og det var trelastgrosserer og skipsreder Jacob Meyer som startet denne sporten. Den 12. februar 1832 ble det første hesteløpet på isen arrangert, i regi av Selskabet til den Norske Hesteraces Forædling. Og den dag i dag, arrangeres Jacob Meyers pokalløp hvert år på Bjerke travbane.

Travløp på isen ble en populær aktivitet. Her fra Frognerkilen i 1905
Foto: Oslo Digitalmuseum

Gjennom Bjørvika, foran Barcode, går den 43 meter brede Dronning Eufemias gate – en aveny som binder sentrum og gamlebyen sammen. Hvis du lurer på hvem Dronning Eufemia er, så var hun norsk dronning fra 1299 til hun døde i 1312. Hun var gift med den norske kongen Håkon Magnusson (Håkon V), og hun fikk selveste Bygdøy som morgengave etter bryllupet.

Eksplosiv befolkningsvekst
Ser vi på befolkningsveksten for Oslo, bodde det kun ca 8 900 personer i Oslo i 1801, og da hovedsakelig i Kvadraturen –i dag, ca 220 år senere (2019) bor det altså over 680 000 mennesker i Norges hovedstad. Man kan trygt si at det har vært en kraftig befolkningsvekst i denne perioden.

I 1880-årene lå båtene helt opp til Østbanen (Sentralstasjonen)
Foto: Oslo Digitalmuseum

I dag er området rundt Bjørvika kanskje en av de mest interessante bydelene i Oslo. Spennende arkitektur og en ny og moderne bydel vokser frem. Her blandes kultur og kommersialisme sammen med sjøliv og fritidsaktiviteter. Operaen, Deichmanske og det nye Munchmuseet (Lambda) er de nye store internasjonale landemerkene, mens det finnes mindre kulturaktiviteter som er minst like spennende: SALT, Sukkerbiten og Losæter.

De siste innflytningsklare leilighetene i Bjørvika er Vannkunsten. Dette er ni skiferbelagte hus med varierende høyde og størrelse. Arkitektene sier de var inspirert av norske fjell, da de tegnet husene.

Fra kanalene inni Vannkunsten
Foto: Boibjorvika.no

Urbant landbruk
Det er ikke bare moderne arkitektur som dominerer Bjørvika. Kunstprosjektet Losæter er også verdt et besøk. Bak dette prosjektet står Future Farmers, som i samarbeid med Bjørvika Utvikling, Flatbread Society og en rekke andre institusjoner. I praksis er dette urbant jordbruk, hvor man kan oppleve birøkting og økologisk jordbruk midt i tjukkeste Oslo.

Det karakteristiske Bakehuset på Losæter er tilgjengelig for alle som har lyst å bake selv
Foto: Monica Løvdahl

Om vinteren kan du koke inni badstuen på Sørenga før du hopper uti en iskald Oslofjord – hvis du orker!

Ved utgangen av 2019 var 60% av det totale bygningsarealet på 820 000 kvm bygget ut. Når alt er ferdig skal den nye bydelen huse ca 5000 boliger og 20 000 arbeidsplasser. I 2018 ble 300 studentboliger, Diagonale, ferdigstilt. Disse ligger sentralt rett bak Operaen. Samtidig finner man to barnehager i området: Sørengkaia og Strekkoden. Det er også planlagt både barne- og ungdomsskole som skal være ferdigstilt in 2023.

– Oslo har fått en fantastisk ny bydel her i Bjørvika, sier Robin Rodahl i Schala og Partners Eiendomsmegling. – Byen har fått en unik havnepromenade som går helt fra Frognerkilen ved Skøyen i vest til utløpet til Alna i øst ved Grønlia. Promenaden er på 9 kilometer og går via Bjørvika hvor man kan oppleve kultur, arkitektur, kulinariske opplevelser eller bare ta det som mosjon.

De senere år er vi nordmenn blitt flinkere til å spise mer ute, og i Bjørvika er det et vell av muligheter til å ta seg en matbit – uansett størrelse på lommeboka.

Restaurant Mirabel på Sørenga
Foto: Mirabel

– Personlig liker jeg Sørenga om sommeren, hvor jeg kan slappe av ved vannkanten, ta meg en dukkert, og avslutte med en deilig scampisalat og et glass hvitvin på Mirabel, avslutter Rodahl.

Kilder: Vårt Oslo/Erik Conrad Ødemark, Lokalhistoriewiki, Bjørvika Utvikling, Boibjorvika.no, loseter.no og oslofjordsauna.com