TRE STEG TIL BEDRE INNEKLIMA

Et sunt innemiljø er viktig for å forebygge helseplager, men også for å vedlikeholde boligen. Her er noen tips som kan være nyttige for å skape et bedre inneklima.

Foto: Earl Prudence/Unsplash

1. Miljøvennlig rengjøring

Sjekk rengjøringsmidlene du har i skapet, hvordan er de merket? Et tips er å unngå rengjøringsmidler med parfyme og luktstoffer, i tillegg er det lurt å begrense bruken av sprayer. Prøv å finn miljøvennlige alternativer, da noen inneholder kjemikalier som vanskelig brytes ned i naturen. En stor rengjøring i ny og ne vil gjøre godt for inneklima i boligen din. Ta ut alt av tepper, dra ut sofaen og vask i alle krinkler og kroker. Støv er ikke bare støv. I støvet kan man nemlig finne svar på alt fra kvalitet på innemiljø til om boligen inneholder sopp eller fukt, eller det farlige stoffet asbest.

2. Riktig temperatur og ventilasjon

Dårlig luft kan være årsaken til både mugg i veggene og helseplager hos voksne og barn. Når det er kaldt ute åpner vi vinduene sjeldnere for å unngå trekk, selv om man har størst behov for ventilasjon i denne perioden. Derfor er det viktig å ikke skru av varmen helt i rom du ikke bruker, da blir overflatene kalde og det skaper kondens i kombinasjon med fukt. Dette kan føre til helsefarlig mugg. Riktig temperatur er spesielt viktig for små barn, siden de gjerne oppholder seg på gulvet der temperaturen er lavest. Noe av det viktigste for et godt inneklima er å sikre nødvendig luftfornyelse i boligen. Ventilasjon reduserer nemlig fuktighet og forurensning ved matlaging, dusjing og vasking. En god måte å få riktig inneklima på er å bruke en romventilator, som tilfører ren og frisk luft og fjerner forurenset luft fra enkeltrom på en energieffektiv måte. I tillegg slipper man kald trekk.

3. Grønne planter

Grønne planter er trendy og kan gi ethvert hjem det «lille ekstra» fra et interiørperspektiv. Men visste du at planter også kan bidra til økt trivsel og bedre inneklima? Grønne planter kan nemlig  øke luftfuktigheten i rommet, tiltrekke seg svevestøv, rense inneluften for gasser og tilføre luften oksygen. I tillegg til renere luft vil økt oksygen i luften redusere stress og gi bedre konsentrasjon og kreativitet. Planter med mange grønne blader vil gi størst effekt på luften. Jo flere blader jo større fordampning.

Kilder: LHL.no, Vi i villa, huseierne.no