MIKROLEILIGHETER – EN VEI INN PÅ BOLIGMARKEDET

Dersom du har lyst til å bo sentralt i Oslo, og ikke har verdens største lommebok, kan en liten leilighet være løsningen.

Foto: InteriorZine, Tim Konneker

Man leser til stadighet i avisene om økte priser på leiligheter, og at det er dyrt å bo i Oslo. Dersom man tenker smart og ikke trenger enorm boltreplass, finnes det muligheter å komme seg inn på markedet.

– Det kan virke utfordrende for førstegangskjøpere å finne drømmeleiligheten i Oslo, forteller Henrik Skårdal i Schala & Partners Eiendomsmegling Torshov. – Men å kjøpe en liten hybel eller leilighet som sin første bolig, kan være en fin inngangsbillett i boligmarkedet, mener han.

Hva er en mikroleilighet?
Kjennetegnet på en mikroleilighet er at den bare har ett rom, der stuen, soverommet og spiseplassen er kombinert med et tekjøkken og et bad. Vanligvis er de ikke større enn 14-32 m². Så her trengs det litt kreativitet og velvilje om man skal bo på små flater. I andre storbyer som New York og Hong Kong, er flere såkalte mikroleiligheter blitt løsningen for å få plass til en økende urbanisering og befolkningsvekst i byene.

– Det man må gjøre, er å tenke smart, sier Skårdal. – På små arealer kan man for eksempel tenke i høyden. En køyeseng kan ha en arbeidspult eller sofa under, sier han. En ting som går igjen i mange småleiligheter er at disse er utstyrt med justerbare bord og sengeskap og andre skjulte innretninger.

Eie bedre enn å leie
Husk at en månedsleie kan koste mer enn hva de månedlige avdragene på et lån er, samtidig som at verdien på din bolig kan øke med årene. Når du senere selger, kan du kjøpe noe større når du får råd til dette.

Et eksempel er månedsleien på en 14 kvm ettroms på Bislett 12 000,- pr mnd., mens hvis du kjøper en leilighet til 2 700 000,- og låner 2 300 000,- (du trenger 405 000 i egenkapital), vil dette koste 9 422,- pr mnd. med 1,73% rente.

Du kan også gå inn på Finansportalen og sjekke hvem som tilbyr de beste lånebetingelsene i dag.

Det er uansett viktig å huske at å kjøpe en bolig, normalt er den største investeringen du gjør i livet, så tenk deg meget godt om før du bestemmer deg. Dersom leiligheten eller hybelen er for liten for deg og du tror du ikke vil trives, er det nok lurt å vente litt til.