RYDDIG HJEM PÅ 1-2-3

Visste du at det finnes egne metoder for å effektivisere ryddingen i hjemmet? KonMari-metoden viser deg hvordan du holder orden og blir kvitt rotet én gang for alle.

Foto: Unsplash

Uansett hvor mye vi rydder, så går det gjerne ikke lang tid før rotet har sneket seg tilbake på plass. Den japanske «ryddeguruen» Marie Kondo har gjennom boken Magisk opprydning og Netflix-serien, Tidying Up with Marie Kondo delt sin ryddemetode, som virkelig har tatt verden med storm.

Hva er KonMari-metoden?
KonMari-metoden går ut på å organisere og rense hjemmet med mål om å bare beholde det som gjør deg lykkelig. Marie Kondo mener nemlig at hjemmet vårt og våre eiendeler har stor innvirkning på psyken vår – og at vi har det mye bedre med oss selv når vi har det ryddig rundt oss. Metoden er basert på seks grunnprinsipper:

  • Engasjer deg i ryddingen og bruk god tid på den.
  • Forestill deg din idealistiske livsstil – gjør rede for hvorfor du vil rydde og hvilket liv du vil leve når du har ryddet.
  • Rens og kast innen du begynner å organisere.
  • Rydd alt etter kategori, ikke rom og plass.
  • Rydd i riktig rekkefølge – start med klær og fortsett med bøker, papirer og diverse ting som f eks bad, kjøkken, bod osv – og til slutt ting av sentimental verdi.
  • Behold bare ting som gjør deg glad – Husk at du skal ikke velge hva du skal kaste, men hva du skal beholde.

Slik gjør du det:

1. Rydd alt på en gang
De aller fleste har gjentatte ganger forsøkt å få orden i hjemmet ved å rydde litt hver dag eller ta for seg rom for rom. Kondo mener vi her lurer oss selv til å tro at vi har ryddet ordentlig, når vi egentlig kun delvis har sortert og lagret tingene. For å få orden i hjemmet må man trå til med et skikkelig ryddemaraton og rydde alt på én gang. Og når du først trår til mener hun at du skal gå for perfeksjon én gang for alle. Rydder du kun halvhjertet vil du aldri ordentlig bli kvitt rotet.

2. Kast!
Den største feilen vi gjør er ifølge Kondo å lagre ting. Vi hamstrer, putter ting i esker og lagrer eskene i skap eller på loftet. Og slik fyller vi opp hjemmene våre, uansett hvor smarte oppbevaringsløsninger vi forsøker oss på. Vi må i større grad spørre oss selv om vi faktisk har bruk for de tingene vi lagrer. Gir gjenstanden deg glede? Er svaret ja så behold. Er svaret nei så kast, selg eller gi det videre til gjenbruk. Det er også viktig å ikke legge på plass tingene man ønsker å beholde, mens man rydder. Vent til du har fullført kasteprosessen før du så plasserer tingene. På den måten får du oversikt over totalen. Selv om det kan være fristende, er det altså ikke så lurt å starte ryddeprosessen med en tur på butikken for å kjøpe flere oppbevaringsesker – da begynner du i feil ende.

3. Rydd etter kategori
Vi rydder gjerne rom for rom, men da er det vanskelig å få oversikt. Kondo anbefaler derfor å rydde etter kategori for å få en større forståelse av volumet av det vi eier, og det blir lettere å vurdere ting opp mot hverandre slik at du kan bestemme deg for om du skal beholde det eller ikke.

Ifølge en studie fra Forbruksforskningsinstituttet SIFO, har vi i gjennomsnitt 359 plagg hver. Å ta en opptelling i eget skap kan være en nyttig øvelse: Hvor mange bukser har du? Hvor mange t-skjorter og hvor mange gensere? På denne måten får du samlet alt i hver kategori, og det blir lettere å kvitte seg med plaggene du ikke liker.

Når du skal begynne å rydde, gjør du lurt i å starte med de enkle eiendelene og avslutte med de som har større affeksjonsverdi. På den måten finsliper du beslutningsevnen og det vil ikke være så vanskelig å bestemme seg til slutt.

4. Lagre sakene riktig
Finn en plass til alt, til og med småting som busskort og nøkler. Hvis en ting ikke har en fast plass øker nemlig sjansen for rot. Og det fine med metoden er at du trenger bare å finne en plass én gang.

Ikke bare får du større oversikt, men du kjøper også mindre fordi du har god oversikt over hva du faktisk har. Ifølge Kondo skal du ikke ha flere ting enn du har oversikt over, for ellers kan ting lett bli liggende i et mørkt skap og glemt.

Når du skal finne fast plass til en gjenstand gjør du lurt i å oppbevare alle gjenstander innen samme produktgruppe på ett sted eller i nærheten av hverandre, og ikke spre lagringen utover hjemmet. Når du har funnet riktig plass til tingene er Kondos tips å lagre tingene vertikalt, for da vil du oppdage når tingene begynner å hope seg opp. Selv bretter hun tøy og stabler det på høykant i skuffene. Lagrer du ting horisontalt og stabler det oppå hverandre vil du kunne stable i det uendelig og du vil alltid glemme det som ligger nederst.

Kilder: Elle.no, ViiVilla.no, Huseierne.no,