UNNGÅ FUKTSKADER I BOLIGEN

Fukt og muggsopp kan være svært skadelig for hjemmet ditt, men visste du at det også er helseskadelig? Her er noen gode råd for hvordan du oppdager og fjerner fukt i boligen.

Foto: Unsplash

Det er ikke alltid like enkelt å oppdage fukt og sopp i hjemmet, men når du først blir klar over problemet bør det fjernes så fort som mulig. Fuktskader i hjemmet kan føre til både luftveissykdommer og allergi.

– Det kan være lurt å rense takrenner hver høst og reparere ødelagte nedløpsrør for å hindre fuktskader i boligen. Når gradestokken kryper nedover er det ofte lettere å oppdage fukt innendørs eksempelvis gjennom kondens på vinduene, sier eiendomsmegler Carl Uthus i Schala & Partners Eiendomsmegling .

Sjekk boligen jevnlig – bruk nesa
Det er mange årsaker til innendørs fukt og muggsopp, og ofte henger det sammen med at vi bruker boligen vår feil. Hvis du har fått en vannskade må du ikke vente, men ta tak i dette umiddelbart. Bad, kjøkken og kjeller er mest utsatt så her kan det være lurt å ta en jevnlig sjekk. Er du i tvil kan du forsøke å lukte deg frem, eller få noen som vanligvis ikke bor i boligen til å ta en luktetest for deg. Dersom det lukter rått eller mugg er det ofte en grunn til det. Skjolder eller misfarging på vegger, tak og gulv er også en indikasjon på fuktskader. Mugg kan ofte sees ved prikker på tekstiler eller møbler, eventuelt støvlignende formasjoner eller flekker. 

Hva skal du gjøre hvis du oppdager en fuktskade?
Hvis du oppdager fukt må du finne årsaken og igangsette tiltak raskt ved at muggsoppen og materialene på det området som er infisert fjernes. Du bør bruke god tid på opptørking og avslutte med en hovedrengjøring for å fjerne muggsoppsporene fra inneluften. Mindre angrep kan vaskes vekk med ulike vaskemidler. Ved større angrep må man innhente profesjonell hjelp for å få vurdert behandlingen. Ved angrep på bærende konstruksjoner, eller steder hvor det er vanskelig å fjerne det materialet som er angrepet, kan fagpersoner hjelpe med å finne den beste løsningen og si hvordan du kan forebygge nye angrep.

Dette kan du gjøre for å forebygge fukt

  • Ta en jevnlig sjekk av boligen og ta tak i vannskader umiddelbart
  • Sett på avsug over komfyren i god tid før du begynner å lage mat
  • Bruk lokk på grytene
  • Ikke dusj med åpen dør til oppholdsrom
  • Fjern fuktighet fra badet ved å bruke ekstra ventilasjon eller åpne vindu
  • Tørk tøy utendørs, inne på vaskerom/bad eller bruk tørketrommel med avsug eller oppsamlingsbeholder.
  • Varm opp til min. 20 grader i alle rom
  • Luft ut i hele boligen med gjennomtrekk 5-10 minutter, cirka 3 ganger daglig.
  • Unngå å sette møbler inntil kald yttervegg
  • Vær nøye med hva du tar inn i huset av planter og vekster.

Kilder: Fhi.no, DinSide.no, LHL