STUKKATUR OG ROSETTER PÅ ØNSKELISTEN

Beskrivelser av stukkatur og rosett får gjerne en sentral plass i boligannonser. -Vi møter mange potensielle boligkjøpere med stukkatur på ønskelisten, forteller eiendomsmegler Lene Brekken i Schala & Partners. Hva er det med den klassiske stukkaturen som gjør at vi forelsker oss gang på gang, og som får objektet til å skille seg ut i mengden?

Foto: Shutterstock

Stukkatur i Norden
Uttrykket stukkatur kommer av det italienske stucco, som er en blanding av marmorpulver, gips og lim. Stukkatur brukes til å skape dekorative detaljer i arkitektur og interiør. De første eksemplene på stukkatur i Norden stammer fra 1500-tallet. Utsmykningene var på denne tiden svært dyre og dermed forbeholdt de med tykke lommebøker. Etterhvert ble stukkatur nesten obligatorisk i hjemmene til velstående borgere. Selv om metoden bak stukkaturen er gammel kan den fortsatt skape fantastiske former til våre hjem.

Stukkatur på ønskelisten
Flere ønsker stukkatur i egen bolig, selv om dette ikke er et originalt element. Det er delte meninger om hvor mye man kan endre på boligens interiør og strukturer før det blir å betrakte som et stilbrudd. Enkelte mener det er viktig å bevare husets originale stil og historie, mens andre ikke tenker nevneverdig over dette. Det kan uansett være fint å sette seg inn i boligens historie. Kanskje bor man i et eldre hus, som ble bygget i en periode hvor bruk av stukkatur var utbredt? Uansett utgangspunkt er det mulig å lage stukkatur i de aller fleste boliger.

Ønsker du stukkatur i eget hjem bør takhøyde og størrelse på rommet være avgjørende i valg av type stukkatur. Dersom rommet er lite kan overdreven stukkatur få rommet til å virke enda mindre. Har boligen lav takhøyde bør man heller velge små elementer, da dette vil gi mer romfølelse. 

Fremhev stukkaturen med farger
Sterke farger i hjemmet er en trend på fremmarsj. I følge boligsmart.no har den skandinaviske trenden gått fra hvitt til grått, videre via grå grønt til blått. Nå ser det ut til at vi ønsker å være enda litt dristigere og tør å male i sterkere farger. Ved å sette farge på veggene kommer stukkaturen i fokus. Det er også mulig å male stukkatur og bakgrunn i ulike nyanser, eller til og med i ulike farger for å fremheve stukkaturen.

Sett lys på stukkaturen
For å fremheve den flotte stukkaturen er et godt tips å benytte lamper og lys. Når vi velger fargenyanser er det ofte basert på hvilken følelse vi ønsker å fremkalle i rommet. Det samme gjelder for valg av lys. Velg lamper som komplementerer fargevalget, og som tar hensyn til glans og matthet i resten av interiøret. En matt farge skjuler ujevnheter, mens en blankere overflate reflekterer lyset. Fremhev den klassiske stilen ved å sette lys på stukkaturen.