FAKTA: FLEST SINGELHUSHOLDNINGER PÅ ST. HANSHAUGEN

Vi har tatt et lite dypdykk inn i tall og tabeller fra Oslo, byen vi er så glad i. Her dukker det opp mye interessant, som også er nyttig for deg dersom du er på flyttefot. Hvilken bydel har best barnehagedekning – eller hvilken bydel har den yngste befolkningen? Alt dette kan man finne i Oslo Kommune sin statistikkbank.

Foto: Getty Images

Tall og statistikker kan noen ganger virke tørt og kjedelig. Men når vi snakker om byen vi elsker, er det alltid spennende å hente inn ny kunnskap og interessante kuriosa som er interessant å ta med seg. Visste du at det bor flest singelhusholdninger på St. Hanshaugen, for eksempel?

Innflyttere og utflyttere
I følge de siste tilgjengelige tallene fra Oslo kommunes statistikkbank (2019) så hadde Oslo en nettoinnflytting på 6 892 personer dette året. Ser vi på alle (de gamle) fylkene, var det kun to fylker hvor Oslo hadde negativ tilvekst. Dette var Akershus og Østfold. Det flyttet altså flere mennesker fra Oslo til Akershus (4 886) enn det gikk andre veien. Også Østfold hadde høyere netto innflytting fra hovedstaden: 23.

Størst netto tilflytting kom fra utlandet, med 6 112. Blant de norske fylkene, var det Trøndelag som hadde høyest netto innflytting: 1 176 flere flyttet fra Trøndelag til hovedstaden, enn andre veien.

Fylket med færrest personer som valgte å flytte til Oslo, var Sogn og Fjordane, med kun 388 personer.

Oslos mest folkerike bydeler (2020):
Grünerløkka – 62 423
Frogner – 59 269
Gamle Oslo – 58 671

Grünerløkka er den mest folkerike bydelen i Oslo. Fra Bydelsfakta, Oslo kommune

Befolkningsvekst
I løpet av de siste 10 årene, har Oslo hatt en kraftig befolkningsvekst: Antallet Oslobeboere har økt med 106 634 personer. I denne perioden har Grünerløkka hatt sterkest vekst med over 16 000 flere innbyggere. Det siste året derimot, har Gamle Oslo tatt over: I de siste 12 måneder har bydelen hatt en befolkningsvekst på 2 988. – Den kraftige veksten kan nok forklares med utbyggingen av Bjørvika, sier Linus Juell, hos Schala & Partners Eiendomsmegling. – Oslo har de siste årene vært en av Europas raskest voksende byer. I takt med tiden, er vi blitt en attraktiv by for både beboere og bedrifter, og dette tiltrekker seg nye innbyggere. Oslo er en skikkelig storby med et bredt kulturtilbud og naturopplevelser. Så klart man vil flytte hit…!

Gammel vs ung
Jo eldre man blir, jo større er sjansen for at man flytter vestover i byen – i alle fall om man skal tolke tallene fra Bydelsfakta til Oslo kommune. Ser man på byen som helhet, er gjennomsnittsalderen i Oslo på 37,3 år. Det er derfor kanskje ikke noen overraskelse at den yngste bydelen i Oslo er Grünerløkka? Her er snittalderen på 33,8 år, etterfulgt av Sagene med 34,6 og Gamle Oslo med 34,8.

I motsatt ende av skalaen ligger Ullern bydel, med en snittalder på 41,2 år. Dette er bydelen med høyest snittalder, foran Nordstrand på 39,5. Myten om gamle, fine Frognerfruer blir vel på et vis bekreftet, ved at Frogner har den tredje høyeste snittalderen i byen: 39,4 år.

Skovveien på Frogner. Foto: Getty Images/Bjørnar Strømsholm

Prisvariasjoner på kvadratmeteren
Gjennomsnittsprisen pr kvadratmeter for en leilighet i Oslo lå på 73 342,- (2019-tall). Men det er også variasjoner her. Den høyeste gjennomsnittsprisen pr bydel, ligger på Frogner med 90 332,- per kvadratmeter, mens den laveste finner vi i bydel Søndre Nordstrand, med 43 210,-.

Dykker man enda dypere i materien, og ser på områder i den enkelte bydel, så kommer Ullevål Hageby i Nordre Aker, øverst med 99 140,- kroner pr kvadratmeter, tett fulgt av Bispevika i Gamle Oslo med en kvadratmeterpris på 97 352,-.

Den rimeligste kvadratmeterprisen, er bydelen som Herman Flesvig har gjort berømt: Haugenstua på Grorud, med 55 360,-.

Flest eneboliger i Vestre Aker. Her ved Holmenkollen/Voksenkollen. Foto: Getty Images

Boformen varierer også ganske stort, avhengig av hvor i byen du bor: På Sagene bor så mange som 99% av innbyggerne i leiligheter i bygårder eller i blokk, mens på Nordstrand, har kun 40% denne boformen, her bor 25% i enebolig – kun slått av Vestre Aker, hvor 26% bor i en enebolig.

Statistisk Sentralbyrå melder om at i 2020 har vi over 974 000 singelhusholdninger. Her i Oslo er det også mange som bor alene. Bydelen med flest singelhusholdninger er St. Hanshaugen. Her meldes det om at i 57% av husstandene er har bare en beboer, et poeng foran Sagene med 56%. Søndre Nordstrand har lavest andel singelhusholdninger med 32%.

Vannspeilet på St. Hanshaugen. Foto: Skaaret Landskap AS

Eie eller leie?
Den største andelen av selveiere holder til i Vestre Aker eller Ullern. Her er selveierandelen høy sammenliknet med andre bydeler (Vestre Aker 67% og Ullern 64%). Av de som bor på St. Hanshaugen eller Frogner, er det flere som leier her, enn i andre bydeler. 47% av beboerne på St. Hanshaugen leier sin bolig, mens 43% på Frogner gjør det samme. I hele Oslo er gjennomsnittet på 31% av de som leier sin egen bolig.

Man skal ikke glemme at det finnes flere eierformer. Ser man på andels eller aksjeleiligheter, så er det en svært høy andel av disse på Grorud (65%) og Alna (66%).

Barnehager
Er man på flyttefot og har småbarn, er det kanskje lurt å sjekke hvordan det er med barnehager?
I 2019 hadde Oslo 712 barnehager. Flest barnehager finner man i bydel Nordre Aker med 71 – dette er også bydelen med best barnehagedekning. Bydel Nordstrand følger hakk i hæl med 69 barnehager, mens Vestre Aker følger tar 3. plassen med 67.

Grønn by
Oslo er en grønn by med mange parker, kort vei til Marka og flere grøntarealer. Det betyr at de fleste av oss har få problemer med å finne oss en grønn flekk. Ikke overraskende er det Nordstrand og Søndre Nordstrand som har tilgang til flest grøntområder med Vestre Aker på 3. plass. Disse bydelene ligger i utkanten av byen og har dermed masse grønt å ta av.

Om du har lyst til å ta en nærmere titt på din bydel og se nærmere på tall, statistikker og grafer, kan dette finnes på nett i Oslo Kommune sin statistikkbank og Bydelsfakta. Eller du kan selvsagt ta en prat med en av våre meglere. Vi sitter på dyp lokalkunnskap, og har nabolagsprofiler på alle Oslos bydeler. Vi deler gjerne vår kunnskap med deg, slik at du kan finne det nabolaget som passer din livssituasjon.

Kilder: Oslo Kommune og Bydelsfakta