OPPVARMING AV BOLIG – HVA SKAL DU VELGE?

Når gradestokken kryper nedover, øker som regel oppvarmingskostnadene. Men hvilke løsninger skal du velge for å gjøre boligen din mer energieffektiv? Her får du noen tips til hva du bør tenke på når du skal velge oppvarmings-metode for ditt hjem.

Foto: Unsplash

Lengre perioder med minusgrader krever god oppvarming innendørs. Fordi Norge er et kaldt land, er det heller ikke overraskende at oppvarming utgjør mer enn halvparten av strømforbruket for de fleste av oss.

Det første du bør tenke på er størrelsen på rommet som skal varmes opp. Det er viktig å velge en oppvarmingsenhet som faktisk tåler å varme opp det bestemte rommet. Om man velger en enhet som ikke er kraftig nok for rommets størrelse vil man ende opp med å bruke mer strøm enn nødvendig, da enheten konstant må være aktiv for å prøve å varme opp rommet. I tillegg bør du forsikre deg om at det er tett mellom vindu og vinduskarmer i boligen. Trekk fra vinduer og dører kan nemlig bidra til det store strømsluket, så pass på at dette er i orden før bestemmer deg for oppvarmingsløsning. Så til det store spørsmålet – hvilken oppvarmingskilde skal du velge?

Man skiller mellom to hovedtyper arealer til utleie – det som ofte kalles en hybel, og det som kalles en sekundærleilighet eller en utleieenhet. En hybel er ikke en selvstendig boenhet, og det er gjennomgang fra hovedenheten til hybelen. For hybler er det ingen formelle krav til arealet utover at det godkjent for sitt bruk. For eksempel kan ikke en bod leies ut som noe annet enn en bod.

Varmepumpe
De siste årene har det blitt mer og mer populært å erstatte panelovner og oljefyrte ovner med en varmepumpe. Dette er en investering som gjerne koster litt å få på plass, men som utvilsomt vil lønne seg over tid. Om du har store, åpne rom hvor luften kan sirkulere er en varmepumpe et godt valg. Jo større rommet er, jo bedre er luftsirkulasjonen. En varmepumpe er både energisparende og miljøvennlig, og sørger for en jevn og behagelig temperatur i boligen. Uavhengig om du bor i en enebolig, tomannsbolig, rekkehus eller leilighet, kan en varmepumpe fint monteres i de fleste hjem. Det kan være lurt å ha tenkt på hvor varmepumpen plasseres i forhold til sittegrupper og andre gjenstander. De fleste varmepumper er tilpasset nordisk klima og kan fint tåle temperaturer helt ned til -25 grader.

Panelovner
En panelovn er perfekt i mindre rom som brukes ofte, slik som soverom eller kontor. Panelovner har både presis temperaturkontroll, termostat og timer som sørger for optimale temperaturer døgnet rundt. De er dessuten stillegående, noe som gjør de til perfekte valg på soverommet. Veggmonterte panelovner kan både være et fint designelement og plassbesparende. Det finnes også panelovner man enkelt kan kontrollere fra smarttelefonen via trådløst nettverk – selv når man ikke er hjemme. Å tilpasse temperaturen i boligen til dine hverdagsvaner er både miljøvennlig, trygt og kostnadsbesparende.

Elektriske gulvovner
Nye, frittstående elektriske ovner kommer i stilige design som passer perfekt med det enkle, Skandinaviske interiøret. Elektriske gulvovner gir rask oppvarming og får jobben effektivt unnagjort. Men de kan også bruke mye strøm- og er derfor anbefalt for de mindre rommene.

Varmevifter
Varmevifter er helt perfekte når det gjelder å varme opp rom raskt. De er ikke laget for å fungere som hovedkilden til oppvarming, men er derimot ypperlig som en ekstra varmekilde når det er ekstra kaldt. Denne typen oppvarming fungerer også perfekt på baderom da det er en praktisk måte å bli kvitt fuktighet. Om sommeren kan man skru av varme-funksjonen å bare bruke den som en vanlig vifte.

Vannbåren varme
Et vannbårent varmesystem sender oppvarmet vann rundt i boligen via rør i gulv, radiatorer eller viftekonvektorer. Radiatorer er den eldste og fremdeles den mest utbredte løsningen i norske hjem med vannbåren varme. Mange leilighetsbygg og bygårder i Oslo er kjent for å være utstyrt med radiatorer.

Mens eldre system gjerne er basert på olje, parafin eller elektrisitet, driftes nyere varmesystem av forskjellige fornybare energikilder. Å installere vannbåren varme er gjerne mer omfattende enn å installere andre løsninger, men til gjengjeld gir det stor fleksibilitet i valg av energikilder. Du bør også være klar over at et vannbårent varmesystem ikke er noe du installerer selv. All installasjon av vannbåren varme skal byggemeldes til kommunen og godkjennes av ansvarlig fagperson. Mens elektriske varmekabler og varmepumper har en teknisk levetid på 15-20 år, har rørene i vannbårne anlegg en forventet levetid på 50 år eller mer. Slike miljøvennlige varmeanlegg er attraktive argumenter for mange som er på boligjakt!

Vedovn
Nye rentbrennende ovner gir små utslipp og er langt mer energieffektive enn gamle ovner, som ofte har ufullstendig forbrenning. En ny vedovn er best egnet for deg som har en åpen planløsning, slik at varmen kan spres videre til andre rom. I motsetning til strøm er vedprisen relativt stabil, og du får forutsigbare utgifter til oppvarming. Fordi vedovnen ikke trenger strøm, kan den fungere som en sikkerhet ved strømbrudd. En ulempe, er at vedovnen som regel bare kan erstatte deler av oppvarmingsbehovet. Andre kilder må dekke grunnvarmen når man ikke har anledning til å fyre.

Pelletskamin
En pelletskamin fyrer med pellets i motsetning til en vedovn, og har dermed høyere virkningsgrad. Den kan også erstatte en større del av strømforbruket enn luft/luftvarmepumper (som drives av strøm). En pelletskamin har automatisk mater og termostat med nattsenking, som gir høy komfort og enkel bruk. En annen fordel er at du benytter fornybar energi; trepellets øker ikke utslipp av CO2 og er derfor miljøvennlig i forhold til fossile brensler som olje og gass. Husk at en pelletskamin kan være noe dyrere i innkjøp enn en vedovn.

Rådfør deg gjerne med fagfolk, hvis du er usikker på hva som passer din bolig og ditt forbruk.

Kilder: Energigarden.no, Elkjøp, VB Bloggen