TRENGER JEG FORSIKRING NÅR JEG SKAL KJØPE ELLER SELGE?

Dette er det mange som lurer på – enten om man skal selge eller kjøpe bolig. Det tilbys i dag både boligkjøperforsikring og boligselgerforsikring. Skal du være på den trygge siden, kan det være lurt å vurdere en av disse.

Foto: Getty Images

Som du vet, så er boligkjøp en av de største investeringene du gjør i livet. Da er det ikke uvanlig at du sikrer at denne investeringen skal gå knirkefritt.

Det som tidligere het eierskifteforsikring, heter i dag Boligselgerforsikring. Denne forsikringen dekker selgers ansvar etter avhendingsloven. Den gir deg juridisk bistand og dekker ditt eventuelle økonomiske ansvar.

Boligselgerforsikring
Boligselger kan stå ansvarlig for skjulte feil og mangler som blir funnet i boligen fem år etter overtakelse. Dette innebærer også feil som takstmannen da heller ikke har funnet. I en slik situasjon kan det være bra å være forsikret.
Ved ordinært boligsalg gjelder forsikringen fra budaksept, begrenset til maksimalt 12 måneder før overtakelse, og i fem år etter overtakelse. (Les forsikringsvilkårene før du tegner forsikringen).

I dag tegner 9 av 10 boligselgere boligselgerforsikring, og en slik forsikring dekker vanligvis juridisk bistand, saksbehandling og et eventuelt forsikringsoppgjør. Slik at du som boligselger kan senke skuldrene og konsentrere deg om din nye bolig.

Boligkjøperforsikring
Det samme prinsippet gjelder også her. Hvis du skulle oppdage vesentlige feil eller mangler i din nye bolig, vil en boligkjøperforsikring være god å ha. Da får du hjelp fra juristene i ditt forsikringsselskap til å ordne opp i saken. Denne forsikringen gjelder i fem år etter overtakelse.  

– Selv om det er frivillig, anbefaler vi alle å tegne en av disse forsikringene, sier Mats Ergo hos Schala & Partners Eiendomsmegling. – Hvis du er usikker, ta gjerne kontakt, så hjelper vi deg gjerne, avslutter han.