5 TIPS FOR Å BRANNSIKRE HJEMMET DITT

Levende lys, elektrisk julepynt og fyrverkeri – desember er høysesong for brann i hjemmet. Ta dine forholdsregler og les disse gode rådene for en brannsikker jule- og nyttårsfeiring.

Pass på stearinlysene denne jula. Foto: Unsplash

Ifølge Norsk brannvernforening er desember den måneden i året med flest husbranner. I jule-og nyttårsuken brenner hele 50 prosent flere boliger enn ellers i året. Noen av de vanligste årsakene til brann er levende lys, komfyren, elektrisk julebelysning og fyrverkeri. Med noen enkle grep kan du brannsikre hjemmet og gjøre høytiden langt tryggere for deg og din familie.

Åpen ild
Stearinlys og peis skaper en lun stemning i hjemmet, og få ting er hyggeligere enn knitrende peiskos. Men det er viktig å ivareta sikkerheten. Gå aldri fra åpne flammer eller tente lys, uansett om du bare skal ut av rommet en liten stund.

Sjekk røykvarsler og brannslukkingsapparat
Har du sjekket røykvarsleren din i det siste? 1. desember er røykvarslerens dag, og en glimrende anledning til å skifte ut batteriene. Husk at brannslukkere bør sjekkes med jevne mellomrom. Du får kjøpt brannslukkere hos de fleste byggevareforhandlere i ulike størrelser, og med både pulver og skum.

Julebelysning
Juledekorasjoner og lys er utrolig stemningsfullt, og spesielt i juletiden liker vi å pynte litt ekstra rundt de levende lysene. Husk at dette ofte er ting som er lett antennelig og at du derfor aldri må forlate rommet. Trekk alltid ut støpselet av juletrelysene om kvelden, eller når du reiser bort, og unngå alltid levende lys på eller i nærheten av treet. Vær også oppmerksom på adventstjerner som er laget av papir og trekk ut kontakten om natten. Bruk så lite skjøteledninger som mulig til julebelysning.

Komfyrvakt
Mange branner starter på kjøkkenet, og ofte på koketoppen. Brannvernforeningen anbefaler deg derfor å rengjøre ut filteret i kjøkkenviften for fett, eventuelt skifte det ut. En komfyrvakt er også en god investering. En komfyrvakt overvåker koketoppen og vil kunne oppfatte når temperaturen blir for høy eller stiger for brått. Dersom komfyrvakten oppdager fare vil den kutte strømmen til koketoppen slik at potensielle branner vil kunne unngås.

Dersom det oppstår brann i en smultkjele, husk at du ikke skal bruke vann. Kvel flammen med et stort lokk eller et brannteppe. Sjekk også at vannkoker, kaffetrakter og andre elektriske artikler på kjøkkenet er skrudd ordentlig av, og trekk ut støpselet fra stikkontakten før du legger deg.

Ikke lad mobilen når du sover
Gode råd kan aldri gjentas for ofte. Forsikringsselskapene anbefaler å ikke lade mobilen eller andre elektriske artikler om natten. Hvis du må lade om natten, bør du legge enheten som skal lades på en tallerken eller annet ikke-brennbart materiale, helst i et annet rom enn soverommet.

Kilder: Brannvernforeningen, Vi i villa