BSU FORKLART

BSU (Boligsparing for Ungdom) har lenge vært et populært sparealternativ for unge som vil inn på boligmarkedet. Med gunstige rentebetingelser og skattefordeler, er BSU en fin måte å sikre seg boligdrømmen. 

Foto: Getty Images

Skal du spare til ny bolig, lønner det seg å begynne tidlig. De fleste banker tilbyr i dag tjenesten Boligsparing for ungdom (BSU). Fra 2021 har regjeringen foreslått at du kan spare inntil 27 500,- pr år, og i tillegg få 20 % årlig fradrag på skatten! I dag, er grensen på 25 000,- kroner i året. *

– Alle monner drar når du skal kjøpe din første bolig, og med tanke på at du får mange skattefordeler og god rente på en BSU-konto, er dette en lur måte å begynne å spare til bolig på, sier eiendomsmegler Sandra Winger hos Schala og Partners Eiendomsmegling på Carl Berner i Oslo.

I dag er det ikke noe krav om at BSU-sparingen brukes når man kjøper bolig. Det er noen som klarer å unngå å bruke midlene på BSU-kontoen når de kjøper sin første bolig. Dermed kan de spare videre med skattefradrag helt til de blir 34 år. Med regjeringens nye forslag må man nå bruke pengene man har på BSU-kontoen til kjøp av sin første bolig. Dette betyr at du ikke kan få skattefradrag for BSU hvis du står som eier av en bolig. Helt eller delt eierskap vil være likestilt.

Slik er BSU-reglene i dag (3. desember 2020)

 • Du kan spare inntil 25.000 kroner i året, 300.000 kroner totalt.
 • Regjeringen ønsker å øke det årlige beløpet til 27.500 kroner fra 2021, men ikke endre maksbeløpet.
 • Du kan spare til og med det året du fyller 33 år.
 • Du trenger ikke å spare et fast beløp eller maksbeløpet årlig, og pengene du setter inn er ikke bundet til bolig og sperret for uttak før ved årsskiftet.
 • Hvis du har skattbar inntekt, får du i tillegg et skattefradrag. Skattefradraget er på 20 prosent av sparebeløpet, det vil si 5.000 kroner i året dersom du sparer maksbeløpet.
 • Pengene kan kun brukes ved kjøp av bolig, eller ved nedbetaling av lån på en bolig du allerede har kjøpt.
 • Du kan flytte din BSU-konto til en annen bank hvis du ønsker det uten at det får noen konsekvenser.
 • Hvis du avslutter BSU-kontoen, kan du ikke opprette en ny BSU-konto på et senere tidspunkt. Men du må ikke bruke BSU-pengene når du kjøper din første bolig, men kan fortsette å spare frem til og med året du er 33 år. NB: Denne regelen er nå foreslått endret!
 • Du må også betale tilbake det du har fått i skattefradrag på disse pengene hvis du bryter avtalen, altså avslutter sparingen og bruker pengene på noe annet.
 • Du kan beholde BSU-kontoen og den gode renten etter fylte 33 år, men du kan ikke fortsette å spare i den.
 • Bankene gir deg beste rente på BSU- sparing, men det er store forskjeller fra bank til bank.

Selv om avtale om BSU kun inngås én gang, kan man fortsatt bytte bank. BSU-kontoen blir flyttet over fra bank til bank, og man oppretter dermed ikke en ny konto. Når du blir 34 år, vil BSU kontoen gå over til å bli en vanlig sparekonto, ofte uten de samme rente- og skattefordelene.

*Dette er et budsjettforslag fra den nåværende regjeringen, som er en mindretallsregjering. Endelig budsjett vil ikke være klart før nærmere jul.

Kilder: Huseierne, E24