MANGFOLDIGE GRORUDDALEN

Nordøst i Oslo ligger Groruddalen som med sine over 140 000 innbyggere er en mangfoldig og spennende bydel. Groruddalen omfatter bydelene Bjerke, Alna, Stovner og Grorud.

Stovner 1979. Foto: Oslo Bymuseum/ Aterlier Rude

Jordras gjorde dalen fruktbar
For ca 8300 år siden gikk det et jordras her, som gjorde at dalen ble et rikt jordbruksområde. I perioden 1050-1350 poppet det opp en rekke rud-gårder i dalen, men som forsvant da svartedauden herjet. Det tok 200 år før gårdene var tilbake i drift.

Etter hvert fikk vi også industri i Groruddalen, blant annet sagbruk langs Alnaelva og gruvedrift hvor man utvant kobber ved Alnsjøen. Denne utvinningen gikk i rykk og napp mellom 1705 og til andre verdenskrig. Man kan fortsatt finne rester av gruvene i nærheten. Mest kjent er kanskje Linderudgruvene som ligger vest for Svartkulp.

Foto: Skiforeningen

Groruddalen var først og fremst et jordbruksområde helt frem til slutten av 1940-årene, da utbyggingen av drabantbyene for alvor tok til. Oslo fikk en voldsom tilstrømming av innbyggere rett etter krigen, og disse trengte et sted å bo. Byutvidelsen i 1948 sørget for at Aker ble innlemmet i Oslo, og dermed fikk byen mer plass til utbygging til sine nye innbyggere.

Drabantbyene dukker opp
På begynnelsen av 1950-tallet utgjorde småhusbebyggelse fortsatt halvparten av de nye boligene i Groruddalen. Denne boligtypen kunne imidlertid ikke avhjelpe den store bolignøden. Blokkbebyggelse ble derfor mer vanlig. Nå skulle det moderne Norge vokse frem, og drabantbyer med parker, butikker, skoler, lege, postkontor og T-bane ble bygget.


Fakta: Begrepet ”drabantby” kommer fra det tsjekkiske ordet ”drabant” som betegner biplaneter eller satellitter: På samme måte som planetene eller satellittene kretser rundt jorda, tenkte man seg at drabantbyene kretset rundt moderbyen.

Terrasleblokker, Stovner

Store investeringer i området
For at innbyggerne i Groruddalen skal trives, er det investert mye i grøntarealer, uteaktiviteter og andre attraksjoner. De siste årene har Oslo Kommune jobbet mye med Groruddalsatsingen; den største økonomiske satsingen på et byløft i Norge i nyere tid. Bydelen er både barne- og familievennlig. Et godt eksempel er Norges lengste tårn – Stovnertårnet, 265 meter «langt» tårn som ligger 215 meter over havet.

Stovnertårnet. Foto: Jiri Havran, Link arkitekter

I tillegg har vi fått flotte parkområder som Verdensparken på Furuset, som har Norges første parkouranlegg og Fossumparken (Linjeparken) ved Stovner Senter.

I dag finner man det meste man trenger i nærområdet, og vil man en tur ned til byen, er T-banen ikke langt unna.

Groruddalen golfklubb Foto: Groruddalen golfklubb

Mange tur og aktivitetsmuligheter
Skal du ut og spise, kan du for eksempel prøve Haveli Tandoori på Kalbakken, eller du kan prøve hjemmelaget mat på sjarmerende Kafe Steinbra på Grorud. Eller du kan spenne på deg skiene i Lillomarka og drømme deg bort inne i skogen. Ellers i året, når det ikke er vinter, kan du teste golfferdighetene dine på Groruddalen Golfklubb, ved Rommen skole og kultursenter. Har du ikke grøntkort, tilbyr de golfkurs. Rett ved siden av, ligger også Stovner Frisbeeklubb. Det er også et vell av bademuligheter i området. Om været ikke frister til utetid, finnes det nok av innendørsaktiviteter:

Hos Veitvet Bowling kan du, ja – bowle og få deg en matbit. Lenger inn mot Lørenskog er det moro for store og små på Megafun Factory og det store innendørs skisenteret Snø, hvor det er vinter året rundt.

Svev i vindtunnelen på Megafun Factory Foto: Megafun Factory

– Groruddalen har de siste årene blitt kraftig oppgradert, sier eiendomsmegler Terje Rindal hos Schala og Partners Eiendomsmegling, Kalbakken. – Her finner man store rekreasjonsområder og tumleplasser for både barn og voksne. Dessuten er kollektivtilbudet godt, slik at både buss, t-bane og tog aldri er langt unna, og at en tur inn til byen er enkelt. Dermed kan du bo utenfor byen i landlige omgivelser, uten å føle som om at du bor på landet, avslutter han.

Kilder: Store Norske Leksikon, Oslo Kommune, Oppdag Groruddalen, NRK