BOLIG FOR SMÅ OG STORE – NOEN TIPS:

I et travelt liv som småbarnsforeldre kan det være smart å lage en ønskeliste over det som bør være på plass når man skal finne drømmeboligen, forhold som vil gjøre livet mindre hektisk for både store og små. Her er noen tips.

Foto: Caroline Hernandez, Unsplash

I barndommen betyr de nære ting aller mest. Det gjelder ikke minst der man vokser opp. Huset og nabolaget rommer minner, gleder og kanskje noen sorger.

Barn er tilpasningsdyktige, og det kan være flott å vokse opp både midt i byen, på landet eller midt i mellom i et koselig boligstrøk. Uansett er småbarnsperioden full av logistikk og travle dager. Levering og henting i barnehage og skole, deltakelse på fritidsaktiviteter, vennebesøk og i det hele tatt et aktivt liv.

Hva skal du ta stilling til?

Først: Hvor viktig det er med uteområder? Vil du kunne slippe barna ut i gata bør du kanskje bo i et stille nabolag eller lenger ut på landet. Vil du bo i byen, men samtidig ha uteområder som barna kan boltre seg på, må du se etter en grønn bakgård eller park i nærheten.

Hvorfor ikke prøve å finne en bolig som ligger i nærheten av barnehage og spesielt skole? Da kan barna etter hvert selv gå til skolen sammen med venner. Ikke minst betyr det at medelever bor i nærheten, og nabolaget blir et trygt og hyggelig sted der det er lett å bli kjent med andre familier. Det er ingen livsfaser som er så sosiale som når man har skolebarn. Det er ofte en tid der man får venner for livet. Derfor er det supert å bo et sted der det er flere i samme livsfase.

Greit nok at det er god trim å gå i trapper, men med slitne, små barn, bæreposer fra Kiwi og barnevogn er det ikke særlig fristende å gå 4 etasjer. I en periode i livet er det helt greit å bo i 1. og 2. etasje, eller kjøp leilighet i en gård med heis!

For noen er hverdagslogistikken så krevende at de trenger bil. Da bør man vurdere om det er mulig å ha parkering uten at det koster skjorta! Ikke minst se om besteforeldre som bor langt unna kan komme på besøk, hvis bil er eneste mulighet.

Er det familieforøkelse på gang i fremtiden? Vurder om boligen skal ha plass til et lite menneske til. Eventuelt se om boligens romdeling kan gjøres om og tilpasses en ny familiesituasjon.

Sist men ikke minst er det stort sett alltid en fordel at det ikke er for langt til jobben i småbarnsperioden. Jo mindre tid til pendling, jo mer tid til barna! Kanskje mer tid er mer verdt enn mer plass? Det er alltid en avveining.

Lag en prioriteringsliste, og se om dere klarer å oppfylle i hvert fall de viktigste kriteriene for en trivelig ny start i ny bolig med smått og stort.