HVILKE FARGER GJELDER FOR 2021?

Fargene har etablert seg i hjemmene våre, og fargene har for lengst erstattet de hvite veggene. På god vei inn i et nytt tiår, følger også endringer. Vi har snakket med Jenny Bull-Gustavsen, kategorisjef interiør hos Butinox om de fargetrendene som gjelder dette året. 

Jenny Bull-Gustavsen. Foto: Butinox

Farger er den raskeste form for kommunikasjon, vi ser farge før vi ser form. Derfor er farger et viktig element innen arkitektur og interiørdesign, og særlig i Norge hvor mørketiden er lang. Vi gir deg fargetrender for 2021.

I en tid hvor vi tilbringer mye tid inne i våre hjem på grunn av korona, er det blitt viktigere å trives. Hvilke fargetrender gjelder? Man legger kanskje mer merke til hva som bør endres. Du ser kanskje på en vegg og tenker «Nei, nå er jeg så lei av den fargen» og setter i gang, forteller Jenny Bull-Gustavsen.
På den annen side, så gjør all inne sittingen, at man muligens ikke får like mye inspirasjon fra besøk hos for eksempel naboen eller andre. – Vi ser at folk pusser mye opp for tiden, men at det fortsatt går mye i hvitt, blått og grått, sier hun, og mener at vi burde være litt mer vågale

Flere parallelle fargebølger skyller innover oss, her er det bare å velge med hjertet. Vi ønsker oss alt fra de lyse tonene i hele spekteret av beige- og jordtoner, via alle nyanser av grønt og blått, også de mer fargesterke, til de varme gule tonene og fyrrige røde, sier hun.

Når man tilbringer så mye tid inne, søker vi ro og balanse i hjemmet, og paletter som går ton-i-ton gir nettopp dette. – Ulike blåtoner i ett og samme rom gir harmoni og eleganse, lag på lag med grønt gir dybde og variasjon og de vakre smaragdnyansene forfrisker og stimulerer. Beige seiler igjen opp som en viktig farge i årene som kommer, mener hun og legger til at fargen kan både kombineres med andre farger, eller stå alene i et monokromt og dempet interiør.

Krystallkula
Jenny Bull-Gustavsen titter inn i krystallkula og ser for seg at jordtoner vil bli gjeldende i fargetrendene fremover:

– Jordtoner vil bli stort, og vi vil se mye av det fremover. Enten alene i et monokromt miljø, eller som et bindeledd mellom fargede rom.

– Grønt og blått vil også være sterkt tilstede, men nå også i lysere nyanser, mener hun.  – Å fargesette i ulike nyanser av grønt eller blått gir behagelige, elegante rom, samtidig som man får dybde og spill i interiøret.

Gult og Danmark
Gult er tilbake, og gir definitivt en vitamininnsprøytning. Etter å ha vært lite tilstede i trendbildet i mange år er fargen nå tilbake for fullt.
– Gult kan varieres fra det helt dempede og nesten beige, til klart og fargesterkt sitrongult og varmt sennepsgult, sier Bull-Gustavsen, og foreslår at våre naboer i sør er en god inspirasjonskilde. – Danmark er helt klart landet vi ser mest til når det gjelder interiørtrender. De er tidlig ute med alt nytt, og ligger gjerne en god stund foran oss. Akkurat nå er det gult som rører seg aller mest blant de trendy københavnerne. Har du Instagram, sjekk ut disse profilene for herlig, gul inspirasjon: @michaeldansk og  @thustthefuss

I Norge går vi i Butinox foran og vier gult god plass i årets fargekart, og elsker fargen 5961 SOLSTØV. Den kan styles både opp og ned, med både kremhvitt og brunt for å jorde paletten og med enda mer gult, rosa og oransje for å gi mer piff.

Regionale forskjeller?
Fargevalget varierer faktisk litt ut i fra hvor man bor. Jenny Bull-Gustavsen sier at normalt er byene tidligst ute, deretter kommer distriktene etter. – I likhet med at Danmark gjerne ligger et år foran oss i Norge, ser vi den samme tendensen mellom enkelte regioner i Norge, mener hun. – Oslo, er naturlig nok tidlig ute. Samtidig har Vestlandet veldig mange gode interiørbloggere, og disse er bra på trender. Bergen, Stavanger og omegn er godt fremme på interiørtrendene.

Link til fargekart – Butinox