CARL BERNERS PLASS OG VERDEN RUNDT

Mellom Sinsen og Rodeløkka finner du Carl Berner. Plassen som i Oslo kanskje er mest kjent for sin firkantede rundkjøring og som et knutepunkt mellom øst og vest. Samtidig har området sin sjarm og skjulte perler.

Carl Berners Plass med den berømte firkantede rundkjøringen. Foto: Dronninga Landskap / Statens Vegvesen

Hvordan fikk dette området navnet sitt? Og hvem var egentlig Carl Berner? Carl Christian Berner (1841-1918) var en norsk skoledirektør og politiker (V). Han var innvalgt på Stortinget 1886–1909, kirke- og undervisningsminister 1892–1893 og Venstres formann 1903–1909. Ifølge Leiv Mjeldheim personifiserte Berner det nasjonale samholdet og fikk ry som politisk brobygger da han var stortingspresident ved unionsoppløsningen i 1905.

Ser vi på bilder fra Carl Berners plass i dag og 50-60 år tilbake, kan man se at det ikke er så mye som har endret seg [bilde fra 1964 og et nyere]

Området rundt Carl Berner har gjennom historien kunnet tilby både kultur og friluftsopplevelser. Gamle Ringen Kino var et landemerke rett nedenfor rundkjøringen. Kinoen ble åpnet i 1939 og ble renovert flere ganger, før den ble lagt ned i 1988. Senere ble det åpnet en dagligvarebutikk i lokalene. Det har senere blitt åpnet en annen kino med samme navn i Ringnes Park på Grünerløkka.

Ringen Kino i 1965. Foto: Oslo Digitalmuseum

Carl Berners plass er omkranset av bygg fra 1930-tallet. Chr. Michelsens gate 1.-3. er tegnet av arkitekten F.S. Platou, som står bak en rekke funkis-bygninger i Oslo. Nedenfor Carl Berners plass finner man også en velholdt og godt kjent bygård; Engelsborg borettslag – eller kanskje bedre kjent som «Tertitten Borettslag», hvor Roy Narvestad, Linda Johansen, Piirka og alle de andre herjet i begynnelsen av 2000-tallet.

Friluft og grøntområder

Rett nedenfor Carl Berners plass finner vi store grønne områder. Her ligger også Ola Narr.

Ola Narr fikk sitt navn etter Ola Arnesen. Han var ansatt hos den siste svenske stattholderen i Norge (1827–1829), Baltzar von Platen. Grevinnen krevde at Arnesen ikke bare skulle være velkledd i arbeidet, men også på fritida. Med sine silkebukser, «kalvekryss», hvite hansker og lakksko ble han raskt lagt merke til i byen, og fikk kallenavnet Ola Narr. Da han ikke lenger var ansatt, trakk han seg tilbake til Tøyen hvor han forpaktet jord under Tøyen hovedgård, like ved det stedet hoppbakken ble lagt seinere. Slik festet navnet Ola Narr seg til området

Kostymerenn på Ola Narr ca 1950. Foto: Oslo Digitalmuseum

Nedenfor Ola Narr har man også Tøyenparken med Øyafestivalen og Tøyenbadet – når det blir ferdig i 2023.

Fra Øyafestivalen 2016. Foto: Knut Narvestad

De senere årene er det investert betydelige ressurser i å oppgradere i området rundt Carl Berner.

Som nevnt, er Carl Berner et knutepunkt for kollektivtransport, og beboere kan enkelt komme seg raskt rundt i byen herfra. Carl Berner har egen T-baneholdeplass som ble åpnet i 1966. Ellers har man både buss- og trikkeholdeplass, samt at Oslo Taxi har sitt hovedkontor her.

Carl Berners Plass 1964 Foto: Jac Brun, Nasjonalbiblioteket

Det har etter hvert bitt bygget studentboliger og nye barnehager har også kommet til for å dekke et økende behov av tilbud til barnefamilier.

Restauranter og utesteder

Er du sulten og har lyst til å gå ut for en matbit, er det plenty å velge fra: Er Indisk din greie, har du flere alternativer. Det nyeste tilskuddet er Chettinad i Trondheimsveien, som har Sør-Indisk på menyen. I følge de som har greie på det, er dette en av Oslos best bevarte hemmeligheter.

Foretrekker du brune nabolagspuber, er kanskje Sverres Kafe rett ved trikkeholdeplassen, stedet for deg. Rett rundt hjørnet for den puben, finner du Kaffekompaniet som serverer god kaffe og enkle retter.

Det finnes også flere sushirestauranter i nabolaget, både Mini Sushi ved siden av Kaffekompaniet, og Vulkan Sushi hundre meter nede i Dælenenggata. Og ønsker du å gå litt lenger, så har Tøyen Torg, Grünerløkka og Grønland et vell av cafeer, restauranter og andre bevertningssteder å velge mellom.

– Carl Berners har perfekt beliggenhet for deg som ønsker å bo sentralt med nærhet til urbant byliv, og samtidig med store, flotte grøntarealer like utenfor døren, sier Truls Martin Nygaard hos Schala & Partners Eiendomsmegling. – Området er i positiv utvikling med Pengeskapsfabrikken og Carl Berner Torg som vil tiltrekke seg nye spennende butikker og caféer til området, avslutter Nygaard.

Kilder: Wikipedia, Digitalt Museum, Oslo Byleksikon