GJØR EN LITEN BALKONG KLAR TIL SOMMEREN

Sommertiden er helt spesiell for oss nordmenn, som store deler av året ikke ser noe særlig til verken sol eller varme. Bor man i leilighet med balkong, blir utestedet som en naturlig forlengelse av boligen. Med litt inspirasjon og jobb kan den bli en skikkelig oase der man kan trekke ut, og nyte de lange sommerdagene.

Gjør balkongen ekstra koselig med litt grønt. Foto: Getty Images

Når man bor i en leilighet, kan den av og til føles trang og tett om sommeren. Da er en balkong et kjærkomment tilskudd hvor du kan slippe inn frisk luft og sette deg ned i og nyte varme sommerdager og kvelder. Med litt innsats, kan den gjøres ekstra koselig også.

Her er 8 kreative tips til å gjøre den lille uteplassen fin til sommeren:

Bevar privatlivet

Du kan enkelt skjerme deg mot vind eller nysgjerrige naboer med en innsynsskjerm. I tillegg er en innsynsskjerm også en god måte å «pakke inn» uteplassen på, og gjøre den mer lun og stue-aktig. De fleste innsynsskjermer er enkle å feste, og like enkle å fjerne hvis du fra en dag til annen ikke skulle trenge den.

Planter og blomster gjør noe spesielt med sinnsstemningen

Det er bevist at planter øker trivsel og velvære, og gjør oss mer oppstemte og produktive. Gi liv til uterommet med flotte, grønne planter som du henger opp. Da får du en balkong full av grønt uten å ta opp gulvplass.

Få farger på balkongen med blomster. Foto: Getty Images
Balkong-Bar

Når det ikke er plass nok til et bord på den lille balkongen, kan en balkongbar, eller hylle som festes på rekkverket, være en praktisk løsning. Gå til innkjøp av noen sammenleggbare barstoler, så har du en perfekt plass å sette fra deg en drink, eller nyte en god middag. En balkongbar kan man enkelt lage selv, og man kan finne mange fine oppskrifter på nett.

Bruk alle flater

Vær kreativ med hva og hvor du plasserer ting. Hva med å henge vanntette kunstverk og bilder på veggene? På den måten skaper du en ekte følelse av at balkongen virkelig er en utendørs stue.

Stemningsfullt lys

Selv om de månedene man bruker balkongen mest også er de lyseste, gjør det noe ekstra med stemningen når stearinlys blir tent og lyslenker og lykter blir skrudd på om kvelden. God belysning er avgjørende for rommene innendørs – slik burde det også være ute.

Skap stemning med puter og lys. Foto: Getty Images
Smarte møbler

Gå for møbler som kan slås sammen eller stables. De kan enkelt settes opp og like enkelt legges sammen igjen når de ikke er i bruk, eller når du bare trenger den ekstra plassen. Et godt tips er å gå til innkjøp av noen ekstra sammenleggbare stoler slik at du også har sitteplass om du får gjester.

Vakre “gulvfliser”

Selvklebende gulvfliser er perfekt hvis du leter etter en måte å enkelt (og billig) sprite opp inntrykket, eller skjule et gammelt og kjedelig gulv på balkongen. Gå for et spennende design som marokkanske-lignende «fliser», eller noe mer minimalistisk som stein eller betong.

Få det like behagelig som inne

Puter, pledd, stearinlys og gulvtepper er en naturlig del av interiøret inne. Det skaper en lun og hyggelig atmosfære, og burde være en like naturlig del av uterommet. Vurdér et uteteppe. Det er noe folk ofte ikke tenker å bruke, men et uteteppe har mye å si for den koselige og imøtekommende følelsen. I tillegg holder teppet føttene dine varme mot det kalde underlaget.

Kilde: The Spruce