GUIDE TIL EN EFFEKTIV OG EFFEKTFULL OPPUSSING

Å pusse opp hjemmet kan virke overveldende og vanskelig, men med nøye planlegging, et våkent øye for gode tilbud og en klar visjon kommer man langt.

Foto: Shutterstock
Forberedelser

– Det første du må gjøre for å sikre en vellykket og minimalt stressende oppussing, er å forberede deg mentalt så vel som praktisk, understreker eiendomsmegler Magnus Nordli hos Schala & Partners Eiendomsmegling på Kalbakken. Oppussing tar tid og kan virke kaotisk når materialer og verktøy ligger strødd rundt om boligen.

Ta deg god tid før du starter til å finne ut akkurat hvordan du vil ha det, hva slags materialer du ønsker å bruke, hvor lang tid du har til oppussing og hvor mye penger du vil bruke. Det er essensielt å sette opp et budsjett, men det som er viktigere er å faktisk holde seg til det. Gi deg selv samtidig litt slingringsmonn i budsjettet – uventede utfordringer kan oppstå og ting kan koste mer enn antatt. Er du flink på å følge med på når leverandører har salg, kan det derimot være at du får materialer eller inventar rimeligere enn antatt.

Totalrenovering eller overflateoppussing?

Vil du totalrenovere eller overflateoppusse boligen? Her er det snakk om store forskjeller – den ene handler om å male vegger mens den andre handler om å rive og gjenoppbygge vegger. Når det kommer til salg, blir fort renovering en vesentlig kostnad som det er usikkert om du får igjen når du skal selge. Overfalteoppussing vil derimot kunne bidra til å øke salgsprisen på boligen, uten at det koster deg spesielt mye. Du kommer langt selv med kun noen malingspann. For en mest mulig effektiv og lønnsom oppussing i forbindelse med salg, er overflateoppussing å anbefale i de fleste tilfeller.

En overflateoppussing vil likevel aldri kunne erstatte en renovering – overflateoppussing er en effektfull, men midlertidig og overfladisk løsning. Om du har kjøpt en bolig hvor det er tekniske mangler og hvor planen er å bli boende lenge, vil det kunne være riktig å renovere. Dette er tiltak som fort koster en del, men som vil øke standarden på boligen betydelig og vil vare lenge.

Velg seriøse håndverkere, selv om det koster litt mer

Sørg for at du har en detaljert prosjektbeskrivelse før du legger ut prosjektet på anbud. Når du vurderer håndverkere, er det viktig at du mottar flere tilbud og sammenligner dem. Tre tilbud er et godt utgangspunkt – da har du mulighet til å sammenligne uten at det blir for mange å holde styr på. Se nøye på selve innholdet så vel som pris.

Når du sammenligner pris, er det viktig å ikke la seg forlokke av den laveste prisen. Når det kommer til entreprenører, er billigst svært sjeldent best. Jo mer komplisert arbeid som skal utføres, desto viktigere er det at du anskaffer seriøse håndverkere. Det stilles strenge krav til rør- og elektroarbeid, og det er viktig at dette utføres på en forskriftsmessig måte.

Spar heller penger ved å være møysommelig i innhenting og sammenligning av tilbud slik at du får en konkurransedyktig pris. Et annet godt tips for å få best mulig pris, er å utføre oppussingen om vinteren. Om sommeren er det større etterspørsel etter entreprenører, mens håndverkere flest har mer ledig kapasitet om vinteren. Dette betyr mer konkurranse som igjen betyr lavere priser samt bedre oppfølging.