SALG AV DØDSBO

Det er ofte mange følelser involvert dersom man arver et dødsbo. Hvordan skal man gå frem dersom man velger å selge? Vi gir deg noen råd og tips om hvilke regler som gjelder, og hvordan man kan gå frem.

Hvordan går man frem om man skal selge et dødsbo? Foto: Getty Images

Når noen arver et dødsbo er det forskjeller på hvordan man ønsker å gå fram. Noen velger å overta boligen selv, eller bestemmer seg for å leie den ut. Mens andre mener det beste er å selge boligen.

Hvordan går man frem om man har arvet en bolig og denne skal selges?

Når en person dør, skal arvingene bestemme om de ønsker gjennomføre et privat eller offentlig skifte. Dersom man velger privat skifte vil arvingene overta alle verdier, men også påta seg alle gjeldsforpliktelser fra den avdøde. I et privat skifte er det ofte at det er en bolig som skal selges og arvingene tar da kontakt med eiendomsmegler. Da får arvingene hjelp og bistand til salg av bolig, oppgjør med gjeldsforpliktelser tilhørende boligen og fordeling av øvrig oppgjør fra salget. Eiendomsmeglere er godt kjent med ord og uttrykk som skifteattest, hjemmelserklæring, privat skifte og alle andre momenter med salg av dødsbo og i denne forbindelse kan det være lurt å koble på eiendomsmegler på saken først som sist, slik at man er man sikret profesjonell håndtering allerede fra start.

Noe av det første vi gjør er å fastsette verdien på boligen, sier Henrik Skårdal som jobber i Schala & Partners Eiendomsmegling på Torshov. – Vi tilbyr uforpliktende gratis verdivurdering, på din bolig. Når vi kommer på befaring, kan vi også besvare en rekke andre spørsmål rundt salget, samt gi deg råd og veiledning på prosessen videre, forteller han.

Skatt eller ikke?

Er det snakk om en ordinær bolig, og eieren har bodd der i minst 12 av de siste 24 måneder, skal ikke du som arvelater betale skatt av gevinsten. – Dette forutsetter at du selger boligen eller avtaler å selge denne innen et år etter at du har arvet den, dersom du selv ikke velger å bo i den, understreker Skårdal. Dersom arvelater kunne solgt boligen skattefritt da vedkommende døde, skal inngangsverdi settes til markedsverdi ved overtakelse. Når arvtaker selger, skal altså han eller hun ikke betale skatt på gevinsten. Gevinstbeskatning er riktignok er stort fagfelt i seg selv og alle selgere anbefales å gjøre egne undersøkelser tidlig i salgsprosessen.

Smidig prosess

Er det flere arvinger kan det være lurt å ha én av arvtakerne som er hovedkontakten til eiendomsmegleren. Dette gjør prosessen enklere for alle parter. – Et salg av et dødsbo kan involvere mange følelser, sier Skårdal.  – Ved å ha en megler som en nøytral part til å håndtere prosessen, kan det bidra til en smidig salgsprosess.

Pusse opp boligen?

Er boligen gammel og slitt, kan det noen ganger lønne seg å pusse opp litt, men ikke nødvendigvis. Kanskje er det nok å modernisere litt til visning. Gå gjennom boligen sammen med megler og bli enige om hvordan man best kan gå frem.

– Ofte holder det med mindre grep. Det er ikke alltid det lønner seg å investere i store prosjekter som nytt kjøkken eller bad, mener Skårdal. – Et malingsstrøk, bytte av fronter på skap og litt sparkling her og der, kan være nok. Vi må ikke glemme at mange som er på boligjakt, er forberedt på å gjøre endringer selv.

Flere tips til hvordan du kan gjøre boligen salgsklar, kan du se i denne artikkelen vi publiserte rett før jul.

Uansett om du skal kjøpe, selge eller har spørsmål, tar vi gjerne en uforpliktende prat. Bare ta kontakt med oss her.

Kilder: Kartverket.no, Skatteetaten, Huseierne.no