10 TING Å GJØRE I OSLO I SOMMER

Nok en Norge-sommer ligger foran oss. Og er det en ting vi lærte i fjor, så er det at vårt nærmeste ferieland har masse å by på. Det samme gjelder i Oslo.  Byen vi mener er verdens beste. Hvorfor reise langt av sted når vi har en haug med muligheter rett utenfor døren? Vi har satt sammen topp10 ting du kan gjøre i Oslo i sommer:

Piknik på St. Hanshaugen Foto: VisitOslo

Piknik i en av byens mange flotte grønne lunger

I de fleste bydelene i Oslo finner du flotte grøntarealer som legger til rette for piknik, kubb-spilling og hengekøye-henging. Nå mer enn noensinne er parkene blitt en del av en urban trend hvor vi arrangerer alt fra vennetreff og familiesammenkomster, til playdates og bursdager med barna og meditasjon.

Hva med å nyte utsikten over hovedstaden på toppen av St. Hanshaugen, eller utforske kunst og skulpturer i Frognerparken? Kanskje tar du med deg middagen fra en lokal restaurant på Grünerløkka, og nyter den i Sofienbergparken? Muligheten for parkhygge er mange.


Ta et forfriskende bad
Huk er et av Oslos mange populære badesteder. Foto: VisitOslo

Oslo er som kjent en storby, men i mye mindre grad enn de største byene i verden. Det gjør at det meste av natur er tilgjengelig bare et steinkast unna. Badeplasser i nærområdet er en luksus ikke mange storbyer besitter. Oslo, derimot har plenty å velge mellom.

Oslos ideelle beliggenhet mellom hav og skog, sammen med Akerselva som renner tvers igjennom byen, gir mange bademuligheter – enten du foretrekker salt- eller ferskvann. Hiv deg på en bysykkel og sykle ut til Huk, Sørenga eller Tjuvholmen Sjøbad, eller følg Akerselva til Nydalen badekulp. Ta en båt ut til en av øyene i fjorden, eller utforsk hundrevis av små og store skogsvann i marka.

Opplev livet langs kaia

Det er ikke bare den storslåtte Operaen vår, eller det splitter nye Deichmanske biblioteket som ligger i vannkanten i Bjørvika. Kulturarenaen Salt har en fantastisk beliggenhet på kaia midt i hjertet av Oslo. Salt er kjent som en eviglang festival, der programmet inkluderer konserter, teater, film, festivaler, og er definitivt et sted å besøke i sommer. I tillegg har Salt tilhørende badstuer man kan leie, og foodtrucks som står klare til å servere deg all slags mat.

Salt i Oslo. Foto: VisitOslo
Drøm deg bort blant blomster og trær

Botanisk Hage ligger på Tøyen på østkanten av Oslo og er et av de store trekkplastrene på sommeren. Selv om Botanisk Hage er åpent året rundt, og alle sesonger i det Naturhistoriske museum har sin sjarm, er det noe helt spesielt å ta turen dit på sommeren når alle trær, busker og blomster stolt viser seg fra sin beste og mest fargerike side. Ta med et pledd og en god bok, og nyt omgivelsene i en av Oslos flotteste, grønne oaser.

Fantastiske Botanisk hage på Tøyen er Norges største og eldste hage. Foto: VisitOslo
Utforsk Oslo fra vannet

Hos Friluftshuset på Sørenga kan du leie kajakk eller delta på kajakkurs- eller tur gjennom hele sommersesongen. Sørenga er det perfekte utgangspunktet for kajakkpadling. Du får nyte naturen på nært hold, og kanskje du legger padleturen innom Oslos egne lille Venezia i Oslo Bukta. En kajakktur i Oslofjorden lar deg se hovedstaden fra et perspektiv du sjeldent har opplevd tidligere.

Se Oslo fra sin beste side via kajakk. Foto: VisitOslo
Ta en romantisk gåtur

Havnepromenaden byr på både kulturarena og kajakkpadling, men strekningen er, i seg selv, fin å oppleve på gåtur. Spesielt fin er havnepromenaden om kvelden, når du ser gjenskinnet fra lysene i byen og Operaen reflektere seg i vannet. I lia ovenfor havnepromenaden ligger Ekeberg. Her finner du Oslos beste utsikt og kjærestebenk. Pakk med pledd og noe godt å drikke og nyt solnedgangen med en du er glad i. Gå gjerne den fine turen i parken bak Ekeberg-restauranten mens du er der.

Utsikten fra Ekebergrestauranten og ned til byen er upåklagelig. Foto: VisitOslo
Besøk noen av byens mange museer
Det er mange aktiviteter på Folkemuseet på Bygdøy i løpet av året. Foto: VisitOslo

Er det en ting Oslo er god på, så er det kulturliv. Oslo tilbyr blant annet et bredt utvalg av interessante museer. På Nasjonalgalleriet kan du se det verdenskjente maleriet skrik og hos Teknisk museum er du garantert en gøyal dag med deres over 100 prøv-selv installasjoner. På Kulturhistorisk museum kan du se gamle mumier og antikke gjenstander, mens hos Norsk Folkemuseum reiser du tilbake i tid og opplever Norge slik det var i gamle dager.

Akerselva, restauranter eller bar crawl

Fra Maridalsvannet renner Akerselva gjennom hele byen og ned til Vaterland i sentrum. Den 8 km lange gåturen langs veien byr på mange spennende severdigheter du kan utforske. I tillegg til industribygg, fossekraft, fiskeplasser, skogområder og rekreasjonsområder, finner du en rekke barer, restauranter og kaféer i nær beliggenhet til elva. Gjør det til en heldags-aktivitet og legg inn stopp hos lokale spise- og drikkesteder langs veien. Enten du er på jakt etter nye steder å spise, eller om du føler for en bar crawl er det å følge Akerselva et godt utgangspunkt.

Etter en lang tur langs Akerselva, kan man ta seg en matbit på Hønselovisas hus. Foto: VisitOslo
Aktiviteter for par, alene eller hele familien

Nesten uansett hvor du befinner deg i Oslo er det lagt til rette for aktiviteter for hele familien. De forskjellige bydelene har mye gøy å by på; hva med å ta med familien på minigolf på Grünerløkka? Eller beachvolley på Torshov? Kanskje frister det med en økt på utendørstreningen på Tjuvholmen? Eller tennis på Frogner? Eller du kan gjøre en hel dag ut av det og ta buss 505 fra Bussterminalen til Tusenfryd og tilbringe dagen blant berg og dalbaner, karuseller og mange andre familievennlige aktiviteter. Er været dårlig kan fangene på fortet i Nydalen, eller en av de mange escape-rommene i sentrum være en god idé. Mulighetene er nesten uendelige!

Minigolfen på Grünerløkka er en sikker vinner om sommeren. Foto: VisitOslo
Øyhopping

Oslo-innbyggere har den fantastiske muligheten til å ta kollektivtrafikk helt ut til øyene i Oslofjorden på en varm sommerdag. Og det er det lite som slår. Hopp på båten ut til Hovedøya og utforsk gamle klosterruiner eller dra til Langøyene for å spille sandvolley eller fotball med vennegjengen. Ta turen til Gressholmen for en av Oslos beste badesteder, eller dra på afterwork hos Lille Herbern på den bitte lille øya med samme navn øst for Bygdøy.

Det er også lov å campe ute på Håøya, Steilene og Langøyene ute i Oslofjorden (Kun lov å campe max to netter). Om du har lyst til en «mini-ferie» ute på fjorden, kan du slå opp teltet på en av de vakre øyene rett utenfor byen vår.

Prøv litt øyhopping i sommer. Foto: VisitOslo

Kilder: Visit Oslo, Aktiv i Oslo, Dnt Oslo, Aftenposten