BRANNØVELSE I HJEMMET

En brann i hjemmet er noe av det verste som kan skje med deg. Noen ganger kan det stå om minutter – ja kanskje sekunder. Da er det greit å vite hva man bør gjøre. Derfor anbefaler Norsk Brannvernforening at man arrangerer brannøvelser hjemme minst en gang i året.

Vit hvor brannslukningsapparatet er. Foto: Getty Images

Det er mange ting man kan gjøre for å redusere faren for brann i hjemmet. Blant annet å passe på åpen ild, og ha et godkjent elektrisk anlegg. Og ikke minst: Ikke sleng inn en pizza i ovnen som nattmat etter en kveld på byen. I følge tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), rykket brannvesenet ut til 4 323 boligbranner i 2019 – av disse var hele 44 prosent branntilløp på komfyren.

Hvis brannalarmen først går er det viktig at man vet hva man skal gjøre, og hvordan man skal kunne evakuere boligen. Det beste er å gjennomføre en brannøvelse, som er ekstra viktig om man har barn. Skal barna være med, er det viktig at dette er lystbetont og ikke at de skal føle at dette er noe farlig.

Praktisk gjennomføring av øvelsen

Hensikten med å arrangere en brannøvelse hjemme, er å evakuere boligen på en rask og sikker måte. Den beste måten å sikre at det kan gjøres, er å gjennomføre en brannøvelse i praksis.

Simuler rømming fra de forskjellige rommene i boligen. Finn rømningsveier og lag ulike scenarier. Sørg for at evakueringsutstyr som brannstiger og lignende er i god stand, at vinduer og dører er lette å åpne fra innsiden. Det er viktig at alle familiemedlemmene gjennomfører hele evakueringen, og at alle vet hva de skal gjøre.

Etter brannøvelsen går dere sammen og evaluerer hvordan dere synes øvelsen gikk. Hva gikk galt, og hva kan forbedres. Hvis det gjøres ordentlig blir man tryggere på rutinene og man kan finne ut hva man bør øve mer på.

Bygårder og borettslag

Det er ingen tvil om hvor branner i blokkleiligheter oppstår oftest: I 2019 startet hele 51 prosent av alle boligbrannene på kjøkkenet. I borettslag og sameier, skal styret ivareta HMS og brannsikkerhet. De skal sikre at borettslaget / bygården har utført tiltak som skal begrense brannfare, som installering av røykvarsler og brannslukningsapparat i alle leiligheter. Norsk Brannvernforening gjennomfører kostnadsfri opplæring og kursing.

Bor du i blokk eller bygård, og trappeoppgang er fylt med røyk eller ild, må du vurdere om det kan være tryggere å bli i leiligheten til hjelpen kommer.

Tryg Forsikring har utarbeidet en fin sjekkliste for familier som ønsker å gjennomføre brannøvelser i hjemmet.

RVS

Når alarmen går, er rådene klare: RVS (Redde, varsle, slokke)

Redde: Evakuer alle så raskt og sikkert som mulig. Samle alle slik at dere har kontroll.

Varsle: Ring brannvesenet på 110. Varsle folk i nabobygningene om disse ligger nære boligen.

Slokk: Er det muligheter til det og dere har det riktige utstyret tilgjengelig kan dere prøve å slokke. Det er viktig å ikke risikere liv og helse for å sette i gang slokking. Brannrøyk er svært giftig og som regel er det ikke så lett å slukke en brann utenfra. Det lønner seg å vente på brannvesenet.

For å være sikker, er det lurt å innføre noen rutiner som kan bidra til å redusere brannfaren. Brannvernforeningen har utarbeidet en sjekkliste for boligen, som kan være lurt å notere seg:

Hver dag før du legger deg:

 • Sjekk at komfyr, vaskemaskin og tørketrommel er skrudd av
 • Sjekk at ingen ovner, transformatorer eller ladere er tildekket
 • Sjekk at levende lys er slukket

Hver måned:

Hvert kvartal og halvår:

 • Sjekk at nåla på pulverapparatet står på grønt
 • Vend pulverapparatet et par ganger for å hindre at pulveret klumper seg
 • Sjekk at husbrannslangen er tilkoblet og fungerer
 • Rengjør kjøkkenvifta for brannfarlig fett
 • Gjennomfør brannøvelse for hele familien hvert halvår
 • Sjekk om det er svimerker i sikringsskapet

Hvert år:

 • Bytt batteri i røykvarsler
 • Fjern støv fra røykvarsleren med støvsuger

Hele sjekklisten kan du laste ned her, og henge opp hjemme.

Gjør du alle disse forberedelsene, har du gjort mye for å forhindre potensielle branner. Dersom du og familien gjennomfører en brannøvelse hvert halvår, burde dere være godt forberedt.

Kilder: Tryggere Hverdag, Tryg Forsikring, Brannvernforeningen, DSB