SLIK INNREDER DU SOVEROMMET FOR BEST MULIG AVSLAPNING

Det er ikke bare seng, nattbord og klesskap som gjør et rom til soverom. Interiør og stil har faktisk mye å si på hvordan du slapper av, og hvordan du sover. For å kunne lade batteriene best mulig bør du derfor ta soverommet på alvor!

Vi tilbringer tross alt minst 8 timer hver dag på soverommet, så det mest innlysende er selvsagt å ha en god madrass. Dessuten bør du investere litt tid i hvordan soverommet bør se ut. Vi har samlet noen tips til hvordan du kan innrede et av de viktigste rommene i huset. I tillegg viser vi deg 3 forskjellige soveroms-stiler som inspirasjon:

Farger

Blått er blitt veldig populært å bruke på soverom. Det er en sval farge som er blant de som er bevist å gi best søvn. Generelt slapper de fleste ekstra godt av i fargenyanser fra naturen: Fra blått til grønt og beige jordfarger. Mange foretrekker de mørkere nyansene, slik at de får en følelse av å krype inn i en omsluttende hule på slutten av dagen. Trettheten kommer kanskje raskere, og overgangen fra dag til natt blir mykere – til og med på lyse sommerdager.

Mange foretrekker i stedet tapet, enten på en eller alle vegger. Prøv å ha en kontrastvegg der senga står, som rammer inn møbelet på en fin måte. Akkurat nå er det veldig trendy med storblomstret tapet.

Blått er blitt en populær farge på soverommet, som skal gi bedre søvn.
Tekstiler

Sengen er naturligvis det mest dominerende elementet i soverommet. Hvordan du velger å kle den har derfor mye å si for atmosfæren i hele rommet. Sånn sett er det ganske enkelt å endre på inntrykket når du føler for det. Du kan for eksempel følge sesongene, med lyst og lett sengetøy på sommeren, og mørkere sengetøy på vinteren for en lunere stemning. Du kan velge mellom ensfarget eller mønstret sengetøy, om du skal ha sengeteppe eller ikke, og om pynteputene skal gå ton-i-ton med resten av rommet eller om det skal fungere som en kontrast.

Belysning

På soverommet skal du kunne sove, lese, vaske og brette tøy. Dette er aktiviteter som alle trenger forskjellige type lys. Rommet krever derfor god planlegging av belysning. Mange soverom er dessuten innredet med pult eller lenestol, og ved å forstå de ulike funksjonene til rommet kan du sørge for at riktig lys legger til rette for både kveldslesing eller avslapping, og jobbing eller skriving. Dimmere kan være lurt å ha på soverommet da det enkelt kan tilpasses ditt behov. Og en pendellampe gjør mye for stemningen.

3 forskjellige stiler til soverommet

Hotellsuiten

La deg bli inspirert av flotte hotellrom med mørke farger og luksuriøse tekstiler. Det klassiske hvite sengetøyet slår aldri feil på hotell, og det gjør det heller ikke hjemme. Velg gjerne et hvitt sengetøy med en dekorativ kant, og re opp sengen hver morgen på proffmåten med sengeteppe og pynteputer. For skikkelig hotellfølelse er en flott sengegavl et must, og ikke vær redd for å dekke store deler av gulvet med tepper – det gir en form for luksusfølelse slik man finner på hotell.

Prøv hotellstilen
Skandinavisk
Skandinavisk

Skandinavisk stil, som kjennetegnes som lyst, lett og luftig, har grobunn fra mørke og kalde vintre. Vegger og tak skal være hvitt for å gjøre det så lyst som mulig og alt av unødvendige elementer skal elimineres for å gjøre rommet luftig. Her gjelder det å tenke rette linjer og minimalisme. Men man skal ikke glemme at rommet fortsatt skal være varmt og koselig. Derfor blander man ofte inn naturlige elementer slik som treverk, og myke og gode tekstiler som sengetepper, ulltepper, pynteputer i teddystoff og raggete gulvtepper som varmer godt på bare føtter.

Bohem

I likhet med hotellrom-stilen bruker bohemstilen ofte mørkere farger, men kombinerer det gjerne med tunge møbler eller detaljer i fargerike og eksotiske farger. I Norge har vi fornorsket det som tradisjonelt blir sett på som bohemsk, og i likhet med skandinavisk stil har den moderne bohemske stilen dermed fått innslag av massevis av tre og hygge. Ta det beste fra begge stilarter, inkorporer vintagefunn og arvestykker, og la det hele komme sammen med innslag fra nyere interiørelementer.

Uansett hvordan du velger å innrede soverommet, så har du nå god oversikt over hva som er viktigst å tenke på for at du skal få best mulig søvn. Utforsk også andre stiler på soverommet og finn den som passer deg best. Kanskje passer det deg best å kombinere 2 stil typer. Her er det bare å prøve seg frem! 

Kilder: Jysk, Startsiden, Dizainall, Happy homes, Bohus, Mobelringen, Bo bedre