Smarthjem og teknologi – hvordan gjøre hjemmet ditt up to date

Hjemmene får stadig flere «smarte» produkter som skal gjøre hverdagen vår enklere og tryggere. Her er en liten guide til deg som vurderer å oppgradere boligen din til å bli litt smartere. Et smarthjem kan blant annet bidra til å redusere kostnader.

Det er lenge siden et såkalt «Smart Hjem» var noe man kunne se i science-fiction filmer. I dag er dette helt vanlig, og takket være internett er dette blitt veldig enkelt. Et smarthjem er også et attraktivt salgsobjekt, da loven om løsøre, beskriver hvilke artikler som følger med boligen.

Dette gjelder spesielt installerte smarthusløsninger med sentral som styrer lys, varme, lyd o.l., samt tilhørende trådløse enheter som brytere, sensorer, kameraer, integrerte høyttalere el. medfølger. Enkle lysstyringssystem f.eks. med en sentral som kun styrer lyspærer eller smartpærer montert i sokkel medfølger likevel ikke.

Selv om det er en del løsninger i en bolig som ikke medfølger boligen, er det mye som du kan installere selv for å gjøre din bolig mer energieffektiv og din hverdag litt enklere. Finn frem smarttelefonen og last inn appene til alle mulighetene som ligger der ute.

Smarte høyttalere og virtuelle assistenter

Google Nest, Google Home eller Amazon Echo er noen av produktene som er greit å ha. Disse er stemmestyrte og du kan kontrollere hele smarthuset bare med stemmen. Her kan du enten spille av musikk eller styre lyset.

Philips Hue lyspærer er for eksempel et greit sted å begynne. Disse pærene styres enten med en fjernkontroll eller bluetooth. Her kan du stille inn lysene etter hva slags lys du vil ha. For eksempel kan du si «Hei Google, dim stuelyset» når du skal ha en romantisk middag.

Spar energi

Oppvarming er en av de største utgiftene vi har i hjemmet vårt. En måte å redusere energiforbruket på, er å justere temperaturen i boligen når vi ikke er hjemme. Her bruker man en smart termostat som kan styres via en app på mobilen din. Du kan også stille inn temperaturen slik at den senker seg når du drar hjemmefra, og stiger når du er på vei hjem igjen.

Kameraer

Man trenger ikke gå helt i «Big Brother»-modus bare for å installere kameraer i hjemmet. Det kan for eksempel være et hundekamera hvor du kan se at hunden har det bra hjemme, og du kan også snakke til hunden via kameraet. Arlo er en slik aktør som leverer mange løsninger som kan brukes på mobiltelefonen.

Det er også blitt mer vanlig med kamera på ringeklokken. Her kan du se hvem som ringer på via mobilen.

Forhindrer fukt og vannlekkasjer

Smarte termostater kan også installeres på badet, som kan gi beskjed om når det er for mye damp og fukt inne på badet, og gi beskjed om at man må enten åpne et vindu eller en dør.

Waterguard har løsninger som automatisk stenger vannet ved en lekkasje.

Sikkerhet

Er du en av de som plutselig stopper opp og tenker: Husket jeg å låse døra? Det blir ikke lenger et problem så lenge du har en smartlås. Nå kan du selv sjekke på mobilen hvorvidt døra er låst, og en egen nøkkel er en saga blott. Det eneste man trenger er en PIN-kode.

Selskaper som Verisure og Sector Alarm har lenge levert smarte sikkerhetsløsninger som gjør at de kan kommunisere med deg når brannalarmen går, og samtidig ringer brannvesen. Som nevnt lenger opp i artikkelen, finnes det flere kameraløsninger du kan installere i hjemmet. Foruten kameraer du kan kommunisere med kjæledyrene dine med, har du sikkerhetskameraer som slår seg på via en sensor. Så om du ikke er hjemme, kan kameraet fange opp bevegelser i huset og gi deg et varsel om dette.

Underholdning

Ved å installere Chromecast i hjemmet, kan du koble både TV og smarte lydsystemer til et virkelig multimediasenter. Musikksystemet Sonos er blitt vanlig i norske hjem og kan styres både via app eller via Google Home/Amazon Alexa.

«Kjedelige» husholdningsartikler blir gøy

Hva med å time den kombinerte vaskemaskinen og tørketrommelen slik at du har tørre og rene klær når du skal ut? Eller sette inn restematen inn i komfyren når du drar på jobb, og sørge for at den er klar når du kommer hjem? Det er enklere å få steken perfekt også. Bare sett inn steken i komfyren, så får du beskjed på mobilen når kjernetemperaturen er helt perfekt, og den kan tas ut.

Med robotstøvsugere, blir støvsugingen en smal sak

Eller hva med renhold? Det er jo slutt på kjedelig støvsuging, når robotstøvsugeren setter i gang på et fastsatt tidspunkt hver uke. Det finnes for øvrig varianter som også vasker gulvet i samme slengen.

Det smarte hjemmet kommer i full fart inn i våre liv. Snart blir kjøleskap med kamera som viser hva vi mangler i kjøleskapet – evt bestiller automatisk direkte til levering på døra. Vår hverdag blir i allefall enklere og mer behagelig med alle hjelpemidlene som er på vei, og et hjem som er moderne, lettstelt og gjør hverdagen enklere – er også lettere å selge.

..og nå bygges 5G-nettet ut i Norge, med de muligheter det gir.

Kilder: Power.no, Huseierne.no, Elkjøp.no, Vi i Villa