Hvordan spare penger på etterisolering?

Er det alltid gulvkaldt? Fyres det kontinuerlig i peisen? Samtidig som strømregningen skyter i været? Om du bor i et eldre borettslag eller leilighet som er dårligere isolert, kan det være en ide å undersøke muligheten for å etterisolere. 

Du kan spare penger på å etterisolere huset. Foto: GettyImages

Etterisolering. Hva er det? 

Etterisolering er rett og slett som å putte en ny og bedre jakke over boligen din. Om du bor i et eldre hus eller leilighet som er bygget for mange år siden, så var ikke isolering noe som ble prioritert aller høyest. Noen bygninger har ikke isolering i det hele tatt. 

Kravene har endret seg betraktelig de siste årene, så selv om det er isolasjon, kan det være at den ikke er oppe til dagens standard. Er leiligheten eller borettslaget dårlig isolert er det rett og slett veldig mye fyring, varme og penger som forsvinner ut gjennom veggen og dårlige isolerte vinduer. Du fyrer bokstavelig talt for kråka.

Lønnsom og langsiktig investering

Selve prosessen med å etterisolere kan være en kostbar engangskostnad, men kan raskt vise seg å være en lønnsom investering. Den nye isoleringen vil redusere varmetap – og energiforbruk. Noe som da gjør at man bruker mindre penger på oppvarming, noe som er særlig viktig nå med høye strømpriser.

Etterisolering vil også føre til bedre inneklima og økt bokomfort, og kan også gi en bedre energimerking av boligen. Det igjen vil kunne ha innvirkning på boligens verdi og salgspotensialet. 

Foto: GettyImages

To metoder 

En fullstendig etterisolering er en såpass omfattende prosess at du må engasjere fagfolk. Det finnes i hovedsak to måter å etterisolere på. Den ene er utvendig isolering, dvs. at det legges et nytt lag med isolasjonsmateriale under kledningen. Dette er en omstendelig prosess hvor kledningen må fjernes. Den andre måten kalles blåseisolering, og innebærer at isolasjonsmateriale blåses inn i de områdene som trenger isolering.

Om etterisolering blir en litt for stor prosess, har vi skrevet om enklere metoder for å spare strøm her.

Kombinere med annet oppussingsarbeid?

Hvis du bor i en eldre leilighet, da med kuldebroer og dårlig isolasjon og allerede skal pusse opp eller oppgradere, kan det være en gyllen mulighet til å kombinere dette med etterisolering, da slår man to fluer i en smekk. Eventuelt kan du ta dette opp med borettslaget eller styret, slik at det er flere enheter som går sammen og dermed kan muligens redusere kostnadene pr leilighet.

Kilder: Byggstart.no, Enova.no, Byggogbevar.no