Gatekunst i Oslo

Gatekunst – eller street art, er med på å gi grå fasader og vegger nytt liv. Slik kunst har lenge vært en naturlig del av å bo i en storby som Oslo. Lurer du på hvor du finner mesterverkene? Vi gir deg en guide til noe av gatekunsten som finnes her.

Oslo er full av kunst. Det som før ble sett på som vandalisme, er nå blitt en naturlig del av bybildet. Takket være gatekunstnere, er fasader og bygg blitt til kunstverk som løfter områder og sprer glede til de som bor der.

Tøyen er for øvrig et sted hvor man finner flere flotte veggmalerier. Dette er en del av Tøyenløftet og mange vegger på bygårdene i området er dekorert med flotte motiver fra både kjente, og litt mindre kjente kunstnere. Totalt skal det være 10-12 forskjellige kunstverk rundt om på Tøyen. Så det er bare å ta T-banen til bydelen og se litt ekstra nøye på bygårder, vegger og andre store vegger i området. Etterpå kan du sette deg på en av de mange nye cafeene som har dukket opp på Tøyen Torg.
Et eksempel er veggmaleriet «The treasure hunter» (bilde til venstre) i Jens Bjelkes gate på Tøyen. Det er den chilenske kunstneren INTI som står bak. (Foto Google Street view).

På høyden over Tøyen – rett ved siden av Kampen kirke i Normannsgata 44, ligger Kampen Kunstbarnehage hvor den ene veggen er prydet av en flott hval. Kunstverket er gjort av FRØ Production.

Kampen Kunstbarnehage

Tar du turen til Brenneriveien i nærheten av klubben Blå, er store deler av denne gaten dekorert med grafitti og gatekunst. Om du ikke er her for å danse eller kose deg langs elvebredden med en kopp kaffe, kan du studere kreativiteten som har utfoldet seg på disse veggene.

Brenneriveien Foto: Google Street View
Brenneriveien, Foto: Google Street View

På Grünerløkka kan du kose deg med noe godt i glasset på en solskinnsdag på uteserveringen på Parkteatret og nyte denne veggen på Grünerhaven på Olaf Ryes Plass.

Grünerhaven på Grünerløkka. Foto: Google Street View

I Gamlebyen i Dyvekes vei, finner du også skateparken Gamlebyen Sport & Fritid. Her er det mye forskjellig grafitti å studere, samtidig som du ser på skaterne som utfolder seg i parken.       

På Torshov (bildet under), finner du denne puslespill-spillende kameleonen i Holts gate.

Torshov. Foto: Google Street View

Guidede turer til kunsten

I nærheten av legevakten, nærmere bestemt Christian Krogs gate, har den britiske kunstneren Phlegm malt bildet «Elysium».

Dette er bare et lite utvalg av den flotte gatekunsten som finnes i Oslo. Det finnes mange flere over hele den flotte byen vår, og Oslo Streetart tours arrangerer guidede turer til flere av disse kunstverkene. Er du interessert i og se mer, kan du melde deg på her. Selv om ingen har fullstendig oversikt over hvor mange veggmalerier, murals og andre kunstverk som finnes i Oslo, så har for øvrig Visit Oslo en god oversikt her.