Fire fantastiske badeplasser i ferskvann

Det kryr av flotte badeplasser i hovedstaden – også for deg som vil unngå sjøvannet. Vi tipser deg om fire fantastiske badeplasser i ferskvann.

Det er allment kjent at Oslo kan by på et flora av bademuligheter på solfylte dager. Hovedstaden strekker seg ut langs bunnen av Oslofjorden, hvilket gjør det enkelt å finne frem til fine sandstrender langs sjøkanten.

Derimot kan byen også by på mange flotte badeopplevelser i de mange ferskvann, spesielt innover i Oslomarka som omkranser hovedstaden som et grønt belte. Felles for de fleste ferskvann hvor det er lov å bade, er at det er godt tilrettelagt for bading og vannaktiviteter. De fleste vann har egnede bål- og grillplasser, toalettfasiliteter (provisoriske) og er lett tilgjengelige gjennom kollektiv transport.

Vi har vært vågale nok og funnet frem til fire badeområder som på flere måter skiller seg ut i hovedstaden, og som hver for seg har unike kvaliteter for dem som er på utkikk etter flotte bademinner;

1. Nøklevann, Østmarka

En av Oslos største opparbeidede friluftsområder og sentrumsnære ferskvann ligger i bydelen Bogerud, knappe 12 minutters tur med t-bane fra Oslo S. Dette er trolig blant hovedstadens mest tilrettelagte områder for friluftsaktiviteter, med idrettspark på Haraløkka, en rekke sandstrender, flytebrygger, stupebrygge, rampe for bevegelseshemmede, gressletter, utedo ved Bråten og kiosk og kafe på Rustandsaga. Du finner også utleie av kano, kajakk og SUP her. Det er tilrettelagt turvei som strekker seg 8,4 kilometer rundt vannet. Området er lett tilgjengelig både med offentlig transport, med en rekke t-banestopper nær vannet. Det er også enkelt å ta seg til området til fots, sykkel eller i privatbil, og du vil finne flere romslige parkeringsplasser.

Foto: Aktiv i Oslo

2. Brekkedammen, Frysja

Brekkedammen ligger rett nedenfor utløpet av Maridalsvannet og er et yndet sted for alle badeentusiaster i indre bystrøk. Akerselva renner rolig i store bukter og har skapt et stort område med gressletter og svaberg før den løper videre ned til Brekkefossen. Mange velger å kombinere gå- eller løpeturer langs elva med en dukkert i vannet her. Herfra kan du enkelt ta deg til marka knappe to kilometer nordover, eller du kan velge å spasere langs elva sørover og mot Oslo sentrum. På veien vil du gå gjennom flere av de viktigste sentrumsbydelene, eksempevis Nydalen, Torshov, Sagene, Grunerløkka og Grønland. 

3. Ulsrudvannet, Østmarka

Med en tursti som snor seg knappe 1,7 kilometer rundt vannet gjennom en flott skog, er kanskje ikke dette vannet det mest opplagte utfartsstedet. På den andre siden regnes Ulsrudvannet som en av byens skjulte naturperler, der den ligger omkranset av flott skog med utallige stier, svaberg og naturenger. Vannet er også kjent for å ha de høyeste badetemperaturene i hele stor-Oslo, noe som kan sees i lys av dets størrelse. På sørsiden av vannet finner du opparbeidede gressletter med sandstrender, flytebrygge og provisoriske toaletter. Ulsrudvannet er et eldorado for barnefamilier og svært godt egnet sted for småbarn.

4. Bogstadvannet badeplass

Bogstadvannet ligger like innenfor Bogstad Golfbane og har fin gresslette og sandstrand. Her er det også tilrettelagte fasiliteter som toalett og HC, utedusj og kiosk om sommeren. Du finner også en fin flytebrygge, og har parkeringsplassen like ved. En annen unik kvalitet ved vannet, er solforholdene. Her kan du nyte kveldssolen til langt utover kvelden, og vannet er godt kjent for høye badetemperaturer. Det er likevel verdt å nevne fare for svømmekløe forårsaket av ikler hvis badetemperaturen er over 20 grader.

Under følger en oversikt over øvrige tjern og badeplasser som er verdt å besøke;

Svarttjern park, Romsås

Steinbruvann,

Badedammen – Grorud

Lutvann

Skraperudtjern

Trollvann

Vesletjern

Kapteinsputten – Linderudkollen

Årvolldammen

Brekkedammen – Frysja

Nydalsdammen – Nydalen

Nydalen badeplass

Svartkulp

Sognsvann

Båntjern

Strømsdammen

Bogstadvannet

Stensrudtjern

Likte du denne artikkelen? Les mer på vår blogg her.