BOLIGLÅNSREGLER 2017

Som førstegangskjøper kan det være vanskelig å sette seg inn i hvor mye du kan låne til boligkjøp, og i januar 2017 kom det igjen nye krav. Hvor mye kan du egentlig låne, og hvordan?

 

Hva er den nye forskriften?

Fra 1.januar ble boliglånsreglene endret. I tillegg til å måtte ha 15% egenkapital, kan man nå ikke låne mer enn totalt fem ganger brutto årsinntekt.
Har du en årsinntekt på 400.000 kroner før skatt, vil du maksimalt kunne få et boliglån på 2 millioner kroner.
Dersom du har andre lån (som f.eks. studielån), vil disse redusere lånebeløpet.
Har du  f.eks et studielån på 300.000, vil du kunne låne opptil 1,7 millioner til bolig med en inntekt på 400.000.
Faktorer som betalingsevne og forventet lønnsutvikling spiller også inn på hvor mye du får låne. Bankene må i tillegg vurdere om kunden har mulighet til å betjene lånet dersom renten øker med fem prosentpoeng. Om banken mener man ikke klarer dette, vil de ikke innvilge boliglånet.

Finansieringsbevis fra 2016 ?

Finansieringsbevis varer i 3 måneder og kan i utgangspunktet fornyes, men etter 1.januar 2017 kan man ikke fornye finansieringbevis etter de gamle reglene. Finansieringsbevis fra før nyttår er derfor gyldige frem til senest 1.april. Derfor vil alle boligkjøpere etter 1.april stille likt etter de nye reglene.

Fravik fra hovedregler

I Oslo har bankene muligheten til, etter eget skjønn, å innvilge lån som avviker fra de generelle kravene, med 8% av verdien av samlede utlån eller inntil 10 millioner kroner per kvartal.

  • Dersom man har lav inntekt:
    Man kan ha en medlåntaker inntil man kan betjene gjelden på egenhånd. Da er det viktig å vite at en medlåntaker er like ansvarlig for lånet som hovedlåntaker.
  • Dersom man mangler egenkapital:
    Man kan bruke kausjonist , som da også vil være ansvarlig for lånet på lik linje med låntaker. Det kan også være mulig med sidesikkerhet, for eks. sikkerhet (pant) i foreldres bolig.
  • Praksis for anvendelse av fravikskvoten, medlåntaker, sidesikkerhet og kausjon er opp til den enkelte bank, og her vil det følgelig være store forskjeller fra bank til bank.

1. januar kom det også nye regler for lån til sekundærboliger, noe som vil hindre prisene i å presses opp mer enn nødvendig, og gjøre det lettere for førstegangskjøpere å komme inn i markedet. De nye kravene innebærer nemlig at kjøpere av sekundærboliger i Oslo er nødt til å stille med 40% egenkapital – mens det i resten av landet ligger på 15%.
Når du skaffer deg finansieringbevis og skal kjøpe bolig, er det også viktig å tenke på hva slags liv du vil leve: skal det akkurat gå rundt for å skaffe drømmeboligen, eller vil du heller satse på en litt rimeligere leilighet og ha mer lommepenger?
Schala&Partners har boliger i alle prisklasser, og vi hjelper deg gjerne med å finne den som er perfekt for akkurat deg. Se utvalget på vår hjemmeside.