BOLIGPRISSTATISTIKKEN FOR AUGUST 2020

Prisoppgangen i boligmarkedet fortsatte i august.

Boligprisene steg med 1,1 prosent i august 2020. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,3 prosent. Sterkest sesongjustert utvikling var det i Oslo med en oppgang på 1,2 prosent.

Foto: Getty Images


Boligprisene er nå 4,3 prosent høyere enn for et år siden.

– Boligprisene steg i august, noe som er normalt for måneden. Den sterke veksten vi har sett i boligprisene de siste månedene er nå avtagende, og vi venter at boligprisene vil følge normalt konjunkturforløp med fallende priser mot slutten av året, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.
– Det selges rekordmange boliger også i august. Veksten i antall transaksjoner vedvarer, og det har aldri vært solgt så mange boliger i Norge ved utgangen av en august måned som i år.

– Med uendrede rammevilkår for boligkjøpere gjennom boliglånsforskriften og lav rente, venter vi en stabil utvikling i boligmarkedet på litt lengre sikt. I lys av at korona-situasjonen høyst sannsynlig vil bli langvarig, tror vi hjemmet vårt vil bli enda viktigere for nordmenn flest de kommende årene, sier Lauridsen.

Omsetningen øker fortsatt
I august ble det solgt 9.964 boliger i Norge, noe som er 10,2 prosent flere enn i tilsvarende måned i 2019. Så langt i år er det solgt 66.213 boliger i Norge, noe som er 3,5 prosent flere enn på samme tid i 2019.

I august ble det lagt ut 11.667 boliger til salgs i Norge, noe som er 8,2 prosent færre enn i samme måned i 2019. Så langt i år er det lagt ut 70.771 boliger til salgs, noe som er 2,9 prosent færre enn på samme tid i fjor.

– Det selges fortsatt rekordmange boliger i Norge, slik vi også har observert gjennom flere måneder. Samtidig legges det ut noe færre boliger enn i 2019, men antallet nye boliger på markedet er høyt sammenlignet med tidligere år, sier Lauridsen.

Det tok i gjennomsnitt 54 dager å selge en bolig i august 2020. Det er en reduksjon fra 67 dager i juli. Kortest salgstid hadde Oslo med 25 dager og tregest salgstid hadde Kristiansand med 84 dager.

– Salgstiden er stabil og på et noe høyere nivå enn de foregående årene. Den stabile salgstiden vitner om et sunt boligmarked, sier Lauridsen.

Venter en mer moderat prisutvikling fremover

Sterkest sesongkorrigert prisutvikling i august hadde Oslo med en oppgang på 1,2 prosent. Svakest sesongkorrigert prisutvikling hadde Stavanger m/omegn med en nedgang på 1,1 prosent.

Sterkest 12 måneders vekst hadde Oslo med en oppgang på 6,1 prosent, mens Stavanger m/omegn hadde den svakeste utviklingen de siste 12 månedene med en oppgang på 0,9 prosent.

– Utviklingen i boligmarkedet har vært svært sterk gjennom våren og sommeren. I august er utviklingen nær det som er en normal utvikling for måneden.

– Null-renten er nå etter vårt skjønn priset inn i boligmarkedet, og vi forventer nå at boligprisene som normalt vil synke gjennom høsten. Med en svakere utvikling gjennom høsten venter vi at boligprisutviklingen nasjonalt i 2020 vil ende nær Eiendom Norges prognose med en oppgang på 3 prosent. I så fall vil 2020 bli det tredje året på rad med moderat prisutvikling i boligmarkedet, avslutter Lauridsen.

Omsetningstid

Regional prisutvikling

Kilde: Eiendom Norge, FINN og Eiendomsverdi AS