UTLEIEGUIDEN DEL 1: DE FORSKJELLIGE UTLEIETYPENE

Siden det er så mye å tenke på når man skal leie ut bolig, har vi delt opp tipsene i flere artikler. Hvilken kontrakt du behøver, og hvilke skatteregler som gjelder for deg, avhenger av hva du egentlig leier ut.

Hva leier du egentlig ut?

Det går an å leie ut et enkelt rom i boligen, en hybelleilighet eller boligen i sin helhet. Det finnes forskjellige typer kontrakter, og lovverket regulerer hvordan disse skal være.

Enkeltrom: Dersom du skal leie ut rom i boligen du selv bor i, er det kortere oppsigelsesfrist av leieforholdet fra begge sider. Dette er av den naturlige grunn at den som leier hos deg blir boende i leiligheten eller huset ditt. I disse tilfellene må du regne med å dele kjøkken, stue og bad med leieboeren din. Det er viktig å skrive i kontrakten om dere skal dele på strømregningen, vannregningen, internett og kabel-tv, eller om dette er inkludert i prisen leieboeren betaler.

Leier du ut ett rom i boligen du selv bor i skal du ikke betale skatt på denne inntekten.

Hybelleilighet: Dersom du leier ut en hybelleilighet, eller en leilighet som utgjør mindre enn 50% av din totale bolig, er denne leieinntekten også skattefri. Det er litt lengre oppsigelsestid på denne typen boliger.  

Hele huset eller hele leiligheten: Dersom du skal leie ut hele boligen, er det normalt at de som leier skaffer seg eget abonnement for strøm, internett, kabel-tv etc. Oppsigelsestiden er normalt lengre enn den er ved leie av enkeltrom.

– Dersom du har leid ut hele huset en stund og tenker på å selge det, er det viktig å huske på at du må skatte av gevinsten på boligsalget dersom boligen ikke har vært din primærbolig de siste 12 månedene, sier eiendomsmegler Linus Juell i Schala & Partners. Han legger til at det er en rekke ting å huske på dersom du skal selge en eiendom som leies ut, og anbefaler alle å kontakte eiendomsmelger så tidlig som mulig dersom du tenker på salg av en bolig.