OPPUSSING OG RENOVERING I BORETTSLAG

Du er klar til å skape drømmehjemmet, men bor i et borettslag og vet ikke hva du har lov til å endre på under oppussingen. – I Schala & Partners Eiendomsmegling får vi ofte spørsmål om hvilke begrensninger og rettigheter som gjelder for eiere av borettslagsleiligheter, forteller eiendomsmegler og fagansvarlig ved Grünerløkka-kontoret, Steinar Hånes. Her ser vi nærmere på hva som gjelder for deg som skal i gang med å pusse opp, eller bygge om.

Foto: Shutterstock

Et borettslag er en spesiell måte å organisere eierskap til boliger på. I prinsippet eier du ikke selve boligen din, bare en andel i det borettslaget som eier den. I praksis er borettslagsleiligheten din. Du har rett til å bo der og til å pusse opp, dersom du skulle ønske det. Grovt sett går grensen for hva du kan gjøre av oppussing ved ytterveggene, riktignok med noen unntak. Det som er på innsiden av veggene er i de fleste tilfeller ditt ansvar å vedlikeholde, og her står du relativt fritt til å gjøre endringer. Fra yttervegger og ut, det vil si fasade, fundament og tak, har borettslaget ansvar. Merk at det finnes unntak, og er du usikker, anbefaler vi alltid at du tar kontakt med styret.

Kjøkken: Du kan innrede, legge gulv, tapetsere og male veggene på kjøkkenet som du vil. Om himlingen skal ha plater, panel eller gips er opp til deg. Samme gjelder fargevalg og selve kjøkkeninnredningen. Du står også ansvarlig for å holde orden på rør som er synlig. Først når du vil endre hvor rørene skal gå inne i veggene, er det på tide å kontakte styret.

Baderommet: Også her står du fritt til å velge innredning. Vedlikehold av servant, badekar og dusj er ditt ansvar. Soilrør mellom etasjer og vannrør inne i veggen er imidlertid borettslagets ansvar. Når disse skal skiftes ut, noe som gjerne gjøres med noen tiårs mellomrom, velger mange borettslag å renovere alle badene på felles regning. Går du med planer om å legge nye fliser eller gulv på badet, lønner det seg derfor å sjekke om det kan bli aktuelt med en felles renovering i nærmeste fremtid. Det er surt å ha investert penger på en oppussing som allikevel skulle gjøres av borettslaget.

Gulv og vegger: I en borettslagsleilighet kan du male og tapetsere veggene uten å be om tillatelse. Du kan også slå ned, flytte eller sette opp lettvegger hvor det måtte passe deg. Du kan derimot ikke slå ned eller lage hull i bærende vegger uten at det er godkjent av styret i borettslaget og av plan- og bygningsetaten. Når det gjelder gulv, legg parkett, laminat eller belegg, slip eller mal – det er helt opp til deg!

Elektrisk anlegg: Benytter du en sertifisert el-installatør kan du gjøre de fleste tilpasningene du ønsker, som å legge opp ekstra stikkontakter til lamper, komfyr og panelovner. Inntaksledninger og sikringsskapet er ofte borettslagets område. Har du planer om endringer her, må du ta kontakt med styret.

Vinduer: Du kan male vinduer og karm på innsiden i den fargen du vil. Det samme gjelder gardiner og persienner. Du kan derimot ikke bytte vinduene eller endre vinduets størrelse uten at dette er avklart med borettslaget, og eventuelt plan- og bygningsetaten, dersom tiltaket vurderes som søknadspliktig.

Utgangsdør: Du står fritt til å male døren på innsiden. Mange borettslag har felles retningslinjer for eksteriør slik at du ikke kan velge en annen ytterdør enn den borettslaget har valgt. Du kan også bli pålagt å male den som borettslaget har bestemt.

Ventilasjon, pipeløp og peis: Ventilasjon holder bygget tørt og råtefritt. Du kan ikke gjøre endringer med ventilasjonen uten å ha avklart dette på forhånd. Pipene er borettslagets ansvarsområde. Du kan ikke gjøre endringer, heller ikke koble deg på et eksisterende pipeløp uten godkjenning. Sjekk alltid med borettslaget før du gjør endringer knyttet til leilighetens ildsted.

Sjekk vedtektene! 

Det kan være kostbart å renovere en leilighet. Ifølge Boligsmart.no ligger gjennomsnittlig pris per kvadratmeter for en innvendig totalrenovering på cirka 12 000 kroner. Derfor bør du før du starter prosjekter alltid sjekke borettslagets vedtekter og retningslinjer, for å unngå å måtte rette opp feil i etterkant eller risikere å sette prosjektet på pause i påvente av en avklaring fra styret.

Ønsker du å lese mer? 

Usikker på hva som er forskjellen på selveier-, andels-, aksje- og obligasjonsboliger? Hvem som har ansvaret for vedlikeholdet i borettslag og sameier? Eller trenger du råd vedrørende et kommende oppussingsprosjekt? Sjekk ut følgende artikler.