VOKSNE BOLIGKJØPERE FLYTTER OFTERE PÅ SEG

Hva gjør man når ungene er ute av reiret og man begynner å få i overkant mye plass i eneboligen? Jo, mange velger å flytte til noe som er litt enklere å håndtere, for eksempel en leilighet som ligger litt mer sentralt.

Foto: Getty Images

Når man blir eldre ønsker man et enklere liv. Man ønsker kanskje gangavstand til butikker, kulturelle opplevelser og kollektivtransport. Sånt som man finner inne i byen. Man ønsker å slippe snømåking, gressklipping og alt vedlikeholdet et stort hus krever.

Flytter oftere enn før


Dette stemmer godt overens med en undersøkelse som Oslo Met gjennomførte i fjor. De eldre flytter mer på seg nå enn tidligere. De har en annen «boligkarriere» en tidligere generasjoner. Det er nå blitt mer vanlig å bytte bolig flere ganger. SSB melder om at antall flyttinger i alderen 60 – 74 år var 38 000 i 2018. Dette er 67 prosent mer enn i 2008.


I følge Prognosesenteret står godt voksne enslige og godt voksne par for 23% av alle husholdningene i Norge, hvilket gjør dem til en stor gruppe i boligmarkedet. At mange av disse flytter til noe mindre, kan også ha noe med at en leilighet ikke trenger å pusses opp like mye som en enebolig. I den samme rapporten fra Prognosesenteret, kommer det frem at eneboligeiere pusser opp oftere enn de som bor i leilighet.

Stiller større krav

Ofte ser denne gruppen etter leiligheter med følgende fasiliteter:

  • God planløsning
  • Heis
  • Lite behov for vedlikehold
  • Vaktmestertjenester
  • Garasje / parkering om er mulig

– Vi har stadig pågang fra voksne boligkjøpere som ønsker å flytte til en bolig som krever mindre vedlikehold og som vil bo i nærheten av «alt», forteller Helene Molle i Schala & Partners Eiendomsmegling. – De har god råd, ønsker det enkelt og er flinke til å bruke kulturtilbud. Dette gjør at de er villig til å betale for det lille ekstra for leiligheten, som for eksempel garasjeplass, heis og utsikt. De har jobbet hardt i mange år, og vil nok ha en behagelig pensjonisttilværelse, avslutter Molle.

Kilder: Prognosesenteret, Oslo Met