KJØP AV BOLIG UNDER OPPFØRING

Å kjøpe en bolig under oppføring før den er ferdig, kan kanskje virke skummelt. Men samtidig er det mange fordeler som følger med. Alt er nytt, du kan komme med ønsker om hvordan boligen skal se ut under byggeprosessen – og du er den første som skal bo der!

Nye boliger under oppføring i Oslo. Foto: Getty Images

De siste årene er det blitt bygget en rekke nye bygg i Oslo, og det finnes flere pågående prosjekter med nye boliger. Noen synes kanskje det er litt skummelt å kjøpe en bolig som ikke er bygget ennå, men saken er at selv om man kanskje må vente en stund, har det en rekke fordeler.

Oversiktlig prisbilde

Eiendomsmegler Thorfinn Sørvang hos Schala og Partners Eiendomsmegling på Carl Berner, mener det er mye positivt med å kjøpe en bolig under oppføring. – Du kjøper en bolig til fastpris, så du slipper å bli med på budrunder. Dermed blir pris og kostnader mer oversiktlig, sier han.  Når man kjøper nytt følger det også med en rekke garantier og forsikringer slik at man kan unngå kostnader etter at man har flyttet inn.
– Og du trenger ikke å tenke på oppussing på mange år, sier han.

Det er allikevel viktig at du setter deg inn i papirene. Be gjerne om en tidsplan fra byggestart til dato for ferdigstillelse. Hold gjerne løpende kontakt med megler underveis i byggeprosessen. En av fordelene med å kjøpe bolig under oppføring er at man kan be om endringer og tilvalg. Mange ønsker litt høyere standard enn det som opprinnelig er i prospektet. Da kan det være lurt å være tidlig ute og komme med ønsker.

Sjekkliste

Huseierne har en fin liste med tips på hva du kan gjøre dersom du ønsker endringer under byggeprosessen:

  • – Kjøkken – Få det tilpasset fra utbygger
  • – Garderobe – vurder utbyggerpris og markedspris opp mot hverandre.
  • – Ny kjøkkenvifte (hette) – velg standard eller utbyggers tilbud om tilvalg for å slippe spesialtilpasning.
  • – Farge på vegger kan utbygger endre om man vil ha noen annet enn standard.
  • – Parkett er dyrt å bytte i ettertid, sjekk med entreprenør om utvalg.
  • – Innerdører – dersom de ikke er av heltre er det lurt å bytte. Utbygger har ofte bra priser.
  • – Elektro – selv om dette er dyrt bør man velge el-punkter og spotter gjennom utbygger på grunn av garanti, og fordi det kan være mange skjulte løsninger.

Se nøye igjennom dokumentene før overtakelse. Er noe endret, er alt som du «bestilte» med i boligen, har de glemt noe?

Selge boligen før den er ferdig?

Noen ganger hender det at livssituasjonen endrer seg, og at man må å selge boligen før den er bygget ferdig. Dette betyr at du som selger, selger en rett til å tre inn i avtalen med entreprenøren av boligen. Dette innebærer at den nye kjøperen vil overta de rettighetene og pliktene som tidligere kjøper hadde. Det er ikke uvanlig at utbygger krever et gebyr i forbindelse med et slikt salg.

Ved videresalg av rettighetene, også kalt salg av kontrakt eller kontrakts-posisjon, vil megler besørge at prosessen blir oversiktlig og ryddig for alle parter. Segleren vil imidlertid ikke få utbetalt en eventuell fortjeneste før ny kjøper har overtatt boligen, men en kan likevel få utbetalt eventuelle forskuddsbetalinger som er betalt til entreprenøren.

Dersom det ikke er tillatt med videresalg, må kjøper vente med å selge boligen videre til boligen er ferdig og kan overtas. Det blir da et alminnelig boligsalg.

Er du på jakt etter en ny bolig, kan du også lese mer om dette her.

Kilder: Huseierne, Selvaag