ALTERNATIVE BOLIGER

Vi vet at folk bor i leiligheter og hus. Men det finnes langt flere alternativer. Da snakker vi blant annet om å ta i bruk gamle bygg i stedet for å la de forfalle, og gjøre dem om til boliger. Det er både bærekraftig, noen ganger rimeligere, og du får noe helt unikt og eget som ingen andre har. I Norge finner vi flere typer alternative boliger. I denne artikkelen har vi sett nærmere på 5 av dem.

Stadig flere mikrohusaktører kommer på markedet i Norge

Mikrohus/leiligheter

Mikrohus og -leiligheter har blitt mer populært de siste årene. Med alt fokuset på miljø, sammen med økte boligpriser, spesielt i de store byene, kan mikrohus være svaret for flere.

Mikrohus er alternative boformer som byr på en minimalistisk levemåte, som ofte inspirerer til miljøbevisste løsninger. De fleste mikrohus består også av miljøvennlige materialer, er ofte energieffektive og etterlater dermed et minimalt fotavtrykk.

Mikrohus er også mye rimeligere enn «vanlige» hus. I flere av de store byene er det også mye billigere enn å kjøpe leilighet. Mye av grunnen til det er naturligvis at antall kvadratmeterne du får boltre deg på er mye mindre. Vanligvis er de ikke større enn 75 m². Dersom man sliter med å komme seg inn på boligmarkedet, og ikke trenger så mye plass å boltre seg på, kan mikrohus være løsningen. Vi har tidligere skrevet en artikkel om nettopp dette.

Eksempel på interiøret til et mikrohus

Kollektiv er ikke lenger bare forbeholdt fattige studenter

At man som student ofte velger å bo i kollektiv med andre studenter, er ikke uvanlig. Det er både kostnadsbesparende og man bor sammen med andre som er i samme situasjon. Men dette gjelder ikke bare de yngre. Etter hvert som man blir eldre, endres også hvilke behov vi har. Mange eldre frykter ensomhet, og da er for eksempel bokollektiv en god løsning. I Vänersborg i Sverige har de laget et “mini-syden” for seniorer som nok kan virke forlokkende for mange. 

Her hjemme har man blant annet Seniorhuset. Dette er et bokollektiv for friske eldre som ønsker seg et større sosialt fellesskap med andre. Et annet godt eksempel er Vindmøllebakken Bofellesskap. Her er det flere enheter som er knyttet sammen av et stort fellesrom og kjøkken. Dette prosjektet har også vunnet Innovasjonsprisen for universell utforming fra DOGA.

Husbåt

Å bo i nærheten av vannet har alltid vært populært, men i senere år har ideen om å bo vannet bredt seg mer og mer i Norge. Flere husbåt-aktører har kommet på markedet, og flere og flere kommuner har tanker om de flytende boligene. I Horten er de kommet spesielt langt. Der er det allerede lagt en reguleringsplan om en hel havneby av flytende boliger. Havnebyen skal bestå av 28 permanente boliger, der de største er opp mot 200 kvadratmeter store.

Men en husbåt trenger ikke bare å ha en permanent plass. I følge Flytende Bolig trengs det kun ordinær båtplass for å fortøye en husbåt. Velger man å ha en husbåt med motor, kan man dermed reise rundt og legge til kai der det er tillatt. Det benyttes generelt lik fortøyning som til båt, men ønsker man minst mulig bevegelse i båten så finnes andre muligheter. I havnebyen i Horten skal det bygges flytende bølgebrytere i betong, mens andre husbåter kan bruke hydraulisk fortøyning for minimal bevegelse. Alternative boliger på vannet vil uansett alltid ha litt bevegelse fra bølgene, men hva er vel bedre enn å bli vugget behagelig i sengs?

I en husbåt blir du vugget i sengs hver kveld.

Ombygde siloer

Både på Grünerløkka i og Sinsen i Oslo finner særpregede bygg som strekker seg høyt over alle de andre bygårdene og leilighetsbyggene i bydelene. Dette er ombygde kornsiloer som i dag har blitt runde studentboliger og leiligheter.

Til tross for protester fra naboer, som ville at siloen på Grünerløkka skulle rives, ble den ombygd til studentboliger og huser i dag 340 studenter fordelt på 226 leiligheter og hybler. I studentsiloen, som den ofte blir kalt, finnes det også kjeller med boder, fellesrom som strekker seg over 2 etasjer og en takterrasse på 100 kvadratmeter med utsikt over byen. De runde formene til siloen går igjen gjennom hele bygget og noen av hyblene her er helt runde med spesialdesignede møbler.

Sinsen Silo rager 47 meter i været og består av Kornlageret og Kornsiloen. Og i motsetning til siloen på Grünerløkka huser bygget i dag boligsameiet Sinsen Panorama som består av 177 selveierleiligheter. Bygget har fått navnet Sinsen Panorama fordi det på toppen av Kornsiloen er en felles takterrasse med en 360-graders utsikt over Oslo.

Grünerløkka studenthus. En ombygget silo. Foto: Kjell Persen/TV2

Hus, leilighet, silo, eller husbåt – uansett hvordan man velger å bo er det definitivt spennende å se utviklingen som skjer når det kommer til alternative boliger.

Kilder: Sinsen Panorama, SiO, Flytende Bolig, Noskemikrohus.no