Markaturer for nybegynnere

Oslo er viden kjent for å ha en overflod av fine naturopplevelser i marka. Men om du ikke er så kjent, kan det være uoversiktlig – Hvor skal man begynne? Markaturer for nybegynnere er vår guide til deg som vil ut i naturen. 

Det er lørdag morgen, du ligger på sofaen og slapper av. På telefonen din ser du at Instagramfeeden din fylles opp av turbilder av friluftsglade venner, og du tenker: I dag vil jeg være en av dem. Du pakker sekken, tar på de gode skoene og går mot døren. Men vent. Hvor begynner du? Du har jo ikke en anelse om hvor turen skal gå. Det er her denne artikkelen kommer inn i bildet. Her kommer en guide til markaturer for nybegynnere:

Dette er ikke tips om toppturer og milevis med ulendt terreng og Lars Monsen-aktig overlevelse, dette er turer som verken krever massiv kondisjon eller erfaring.

1 – Steinbruvann rundt 

En kort og enkel tur er Steinbruvann rundt. Her kan du enten parkere ved Badedammen utfartsparkering, eller ta T-banen til Grorud og gå i ti minutter opp. 

Steinbruvann er et nydelig lite vann i Lillomarka. Rundturen er på knappe 3.5 kilometer rundt vannet. Om man føler seg ekstra spretten kan man gå helt til Skytta i Nittedal derfra  alternativ til Lilloseter eller Røverkollen utsiktstårn  

2 – Songsvann – Ullevålseter 


By Flladina – Own work, CC BY-SA 4.0

Dette er en av de mest kjente turløypene i Oslo. Det er omtrent 5 kilometer opp til Ullevålseter, og dette er en svært populær rute, så her får du ikke gå i fred å nyte naturens ro. Det du får er en nydelig tur i naturen som avsluttes med en nydelig bolle eller vaffel på Ullevålseter. Om du føler deg ekstra modig, er Ullevålseter et optimalt utgangspunkt til å utforske nordmarka videre. 

3 – Mariholtet 

Om du befinner deg på østsiden av Oslo, kan det være enklere å ta turen til Mariholtet sportsstue. Da drar du til Mariholtet utfartsparkering og tar snippesken fatt inn i Østmarka. Denne turen er også på rundt 5 km inn til Mariholtet sportsstue. Her kan du gå langs en skogsbilvei til stua. Her er terrenget noe mer kupert enn hva det er til Sognsvann.

4 – Nøklevann rundt 


By Kjetil Ree – Own work, CC BY-SA 3.0

En av Oslos fineste markaområder er Nøklevann. 

Her starter du enten på parkeringsplassen ved Ulsrud skole, eller tar T-banen til Skullerud. 

Da er det kun en kort kilometer opp til Rustadsaga, og da kan du ta fatt på den ca 8 km lange turen rundt Nøklevann, om du tar turen om sommeren er det flust av bademuligheter langs løypa. Her må turen avsluttes med en bolle og kaffekopp på supertrivelige Rustadssaga 

Slik! Da har du ingen flere unnskyldninger til å ikke trekke ut i Oslomarka. Ha en god tur, og husk Kvikk lunsjen! 

Ønsker du flere tips? Sjekk her